Exposició Exiliades

exiliades

Les exiliades de 1939: Lluitant amb Doble Vulnerabilitat – La Jonquera

L’exposició “Les exiliades de 1939: Lluitant amb Doble Vulnerabilitat” presenta una visió fascinant i commovedora de les dones que van viure l’exili republicà a conseqüència de la Guerra Civil Espanyola. Aquesta exposició, que forma part de les activitats culturals del 15è aniversari del Museu Memorial de l’Exili (MUME), ofereix un profund coneixement de les històries de vida de les exiliades i la seva forta determinació per transformar les seves pròpies vides i la del seu entorn, malgrat enfrontar-se a una doble vulnerabilitat com a dones i refugiades polítiques.

El comissariat de l’exposició, a càrrec de Teresa Fèrriz, juntament amb la documentació de Felip Solé i Vëronique Salou Olivares, revela l’empremta de 20 perfils de dones exiliades amb trajectòries polítiques, professionals i socials diverses. Aquesta exposició és una aproximació única a l’exili republicà des de la perspectiva de gènere, destacant el paper fonamental de les dones en aquest context històric.

Les exiliades de 1939 van enfrontar-se a desafiaments immensos i van haver de lluitar amb els recursos disponibles, incloent-hi la seva formació, la seva militància política, les seves xarxes personals i els seus recursos econòmics. A través del suport mutu, la solidaritat i la cooperació, aquestes dones van desenvolupar estratègies essencials per a la seva supervivència durant els moments més difícils. Després, van demostrar resiliència i empoderament per reconstruir les seves vides.

L’exposició “Les exiliades de 1939: Lluitant amb Doble Vulnerabilitat” ens convida a endinsar-nos en les vivències d’aquestes dones excepcionals i en la seva capacitat d’acció, voluntat i poder transformador. A través d’aquesta mostra, es posa en relleu el compromís i la convicció de diverses generacions de dones que van perseverar malgrat les circumstàncies adverses.

No obstant això, aquesta exposició no només és una mirada al passat. També representa un testimoni viu i rellevant de la memòria democràtica actual. Les exiliades de 1939 i altres dones que continuen essent visibilitzades i estudiades en els anys vinents són part integral de la nostra memòria col·lectiva.

Resum Dades de l’esdeveniment:

Títol: “Les exiliades de 1939: Lluitant amb Doble Vulnerabilitat”
Data: de l’11 de març al 3 de setembre
Ubicació: Sala d’exposicions temporals del Museu Memorial

Més al Museu de l’Exili de la Jonquera