Descobreix les 7 Processons de Setmana Santa a Girona que et Deixaran Sense Paraules!

setmana santa a girona provincia

No et perdis aquesta increïble oportunitat de conèixer les 7 Processons de Setmana Santa per la provincia de Girona que et captivaran amb la seva bellesa i profunditat espiritual. Deixa’t sorprendre i emocionar per aquests esdeveniments únics que et transportaran a un viatge inoblidable!

Bona Setmana Santa!

Processó i Dansa de la Mort de Verges

Si no heu anat mai, aquest és l’any… la Processó de Verges fa 40 anys que va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional.

La Processó de Verges és una festa Patrimonial d’Interès Nacional que et deixarà sense alè, destacant la fascinant Dansa de la Mort i el carrer dels Cargols. Aquesta representació teatral de la vida i passió de Jesucrist et captivarà amb la seva emoció i detall.

Els actes comencen a la tarda amb una espectacular desfilada de les Manaies, que recorren el poble per anar a buscar les imatges i les acompanyen en formació fins a l’església. El barri medieval de Verges crea un ambient màgic i únic per a la Processó, aprofitant l’espai escènic de la plaça Major i el decorat natural de les muralles i torres de fortificació de la vila medieval.

Experimenta aquesta increïble tradició només el Dijous Sant!

Una de les escenes més impactants i icòniques de la Processó és la Dansa de la Mort: un espectacle que et deixarà bocabadat!

La Dansa de la Mort és un quadre ric en simbolisme i característiques ancestrals úniques, integrat dins la Processó de Verges. Està format per deu personatges, entre ells la Dalla, capdanser del grup amb una dalla amb la inscripció “Nemini Parco”; la Bandera, portador d’una bandera negra amb la inscripció “lo temps es breu”; els Platets, dos esquelets d’infants que porten un platet amb cendra; i el Rellotge, un altre esquelet d’infant que porta un antic rellotge sense busques.

Aquests personatges ballen al so d’un timbal en forma de creu, acompanyats de quatre personatges més amb torxes, que il·luminen el quadre i aporten l’aire tètric que el caracteritza. No et perdis aquesta representació emocionant i admirada a la Processó de Verges!

Arriba aviat i no tinguis presa per marxar. Marxaràs de matinada.

La Processó de Verges es representa només el Dijous Sant.

[+] més info

Processó del Sant Enterrament a Girona

setmana santa girona

Descobreix la tradició i emoció de la Processó del Sant Enterrament, un esdeveniment icònic que omple el cor de la ciutat. Aquesta experiència única t’espera amb les següents activitats:

  • Des de les 9 h, vine a l’església dels Dolors per veure la sortida dels Passos.
  • Gaudeix de l’exposició de Passos a la plaça de la pujada de Sant Feliu (entrada sud de la Basílica) a partir del migdia i durant tot el dia.
  • A les 18.30 h, presencia la sortida del Maniple de Manaies per recollir al penoner.
  • A les 21 h, no et perdis la Processó del Sant Enterrament que comença des de la Catedral.

Segueix l’itinerari ple de cultura i història: plaça de la Catedral, portal de Sobreportes, pujada de Sant Feliu, carrer de les Ballesteries, carrer de l’Argenteria, rambla de la Llibertat, pont de Pedra, carrer Nou, carrer de Fontanilles, avinguda de Sant Francesc, plaça de Catalunya, carrer de l’Albareda, plaça del Vi, carrer dels Ciutadans, plaça de l’Oli, Cort Reial, carrer de les Ballesteries, pujada de Sant Feliu, portal de Sobreportes i plaça de la Catedral.

Finalment, a les 23 h (aprox.), viu l’arribada de la Processó a la Catedral i l’escena de la Trobada entre la Mare de Déu i el Sant Crist. Rendiment d’honors a la Santa Creu, Cant del Crec en un Déu i la Benedicció final et donaran l’ocasió de reflexionar i compartir aquesta experiència inoblidable.

Recorregut de la Processó del Sant Enterrament

[+] més info

Via Crucis Vivent de Castelló d’Empúries

Descobreix el Via Crucis de Castelló d’Empúries, una representació emocionant i commovedora dels últims moments de Jesús, celebrada el Diumenge de Rams i el Divendres Sant! Amb més de dues dècades de tradició ininterrompuda, aquest viacrucis dóna vida a la passió de Jesucrist amb la col·laboració de més de cent persones amatents.

Basada en textos inèdits proporcionats per la família de Mossèn Joan Asina, sacerdot fill de Castelló assassinat a Xile durant el cop d’estat de 1973, aquesta representació et transporta a través de les 14 estacions, permetent-te sentir de prop el que va viure el Fill de Déu en el seu Calvari.

La fisonomia laberíntica del poble i la posada en escena final, amb una crucificació detallada i un públic en silenci, fan que l’experiència sigui encara més impactant. Aquesta representació, dura i cruel en certs moments, no deixarà indiferent a ningú, culminant en un emocionant final en el cor de la estimada catedral de l’Empordà.

No et perdis aquesta representació única el Diumenge de Rams, amb l’entrada de Jesucrist sobre un ase a la plaça de la Basílica al migdia, i el Divendres Sant, el viacrucis des del pati del Palau dels Comtes passant per diferents carrers i places fins la Basílica. Enamora’t de la història i la devoció en el Via Crucis de Castelló d’Empúries!

La Passió de Sant Climent Sescebes

La Passió de Sant Climent Sescebes és una experiència única que destaca per dues característiques que la diferencien de qualsevol altra representació. La seva ubicació, l’Horta d’en Cusí, és un espai natural a l’aire lliure que confereix realisme i autenticitat inigualables, mentre que el seu text propi, en constant evolució, aporta frescor a cada edició.

El text de la Passió de Sant Climent Sescebes és fruit del treball col·laboratiu de diversos autors, que al llarg dels anys han contribuït amb la seva creativitat per crear una versió pròpia i original basada en els Evangelis, lluny de fonts literàries preestablertes.

És cert que aquesta representació no seria possible sense la implicació de les persones de Sant Climent Sescebes i els pobles veïns. La Passió és, en essència, el resultat de l’esforç i la dedicació d’una comunitat sencera, que s’uneix per donar vida a aquesta emotiva i inspiradora obra teatral. No et perdis aquesta representació única i inoblidable de la Passió de Sant Climent Sescebes!

Via Crucis de l’Escala

El Via Crucis Vivent de l’Escala és una experiència única que busca recuperar i destacar la importància de les manifestacions culturals i religioses que han marcat la història de molts pobles del nostre país. A través dels carrers i paratges de l’Escala, es reviu el dolorós camí de Jesús cap al calvari.

El sorprenent escenari de la Mar d’en Manassa, transformat en la muntanya del Calvari, és el punt culminant d’aquest Via Crucis, amb un impressionant fons de mar i estels. Aquí, Jesús és l’únic protagonista, envoltat pel cel, el mar i la terra.

Des de 2009, l’Associació Cultura El Rosetó organitza aquest extraordinari esdeveniment, que ha esdevingut un gran atractiu tant per a visitants com per a locals. Més de 150 participants donen vida a aquest espectacle emocionant.

El poble de l’Escala, amb gran esforç i dedicació, ha aconseguit convertir aquesta representació dramàtica i cultural en una experiència accessible per a tothom, envoltada d’un ambient de silenci i recolliment.

Aquest Via Crucis representa l’esforç col·lectiu d’un poble amb la finalitat d’oferir als espectadors tots els elements que puguin esperar d’una representació teatral de Setmana Santa. Les escenes del Via Crucis de l’Escala, incloent el Ram, la Samaritana, el Sanedrí, la Sentència, les Caigudes, la Verònica, el Cirineu i la Crucifixió, busquen transmetre l’emoció i la intensitat del drama de la Passió de Jesucrist. No deixis passar l’oportunitat de viure aquesta impactant representació!

Processó dels Sants Misteris de Camprodon

Camprodon celebra un cop més la Processó dels Sants Misteris, una antiga tradició recuperada que, al llarg del temps, s’ha consolidat com un dels esdeveniments més rellevants i emblemàtics de la Setmana Santa al Ripollès i a les comarques de Girona.

Encara que resulta complicat establir la data exacta en què la Processó dels Sants Misteris va començar a celebrar-se a Camprodon, se sap que aquesta tradició data de temps immemorials.

La Processó inclou diversos passos que pertanyen a diverses famílies del municipi o a la parròquia de Santa Maria. La Processó de Camprodon es considera la màxima expressió religiosa i la celebració més gran de la Vall, amb gairebé cada família participant en aquesta emotiva cerimònia.

Per complementar la processó, hi ha els romans, dividits en la tropa, la banda i la tropa menuda. Aquesta conjunció d’elements fa de la Processó dels Sants Misteris de Camprodon una experiència única i inoblidable durant la Setmana Santa.

[+] info

Passió de Vila-sacra

La Passió de Vila-sacra va sorgir el 2013, quan un grup de joves de la catequesi de confirmació va decidir representar aquesta història bíblica, combinant-la amb el cant coral de la Coral Veus Blanques de Vila-sacra.

Basada en l’evangeli segons Sant Lluc, la Passió de Vila-sacra es representa a l’església romànica de pedra nua de la localitat. La seva característica distintiva és la fusió entre l’actuació teatral i el cant coral, amb moments on els actors romanen immòbils mentre ressona el cor, intensificant l’escena.

L’ús d’efectes de llum, so i projeccions d’imatges sobre la pedra de l’església romànica del segle XII afegeixen una atmosfera captivadora que transporta els espectadors a aquells moments crucials per a la humanitat.

L’escenari ocupa tot l’entorn de l’altar de l’església romànica de Sant Esteve, amb les escenes succeint-se una rere l’altra sense interrupcions. Des de la tempesta al mig del llac fins al calvari i la resurrecció, la representació s’estén al llarg de 70 minuts, oferint una experiència única i emotiva als espectadors.