Tot sobre els cucs de Seda

Origen i història dels cus de Seda

L’origen de la domesticació dels cucs de seda, Bombyx mori, és tant fascinant com antic. Aquesta història comença fa més de 5.000 anys a la Xina, i és una de les primeres i més significatives formes de sericultura (la producció de seda) practicada per l’humanitat.

Antics Orígens

 • Orígens Mítics: Segons la llegenda xinesa, l’origen de la sericultura es remunta a l’emperadriu Leizu, esposa de l’emperador groc, que es considera un dels progenitors de la civilització xinesa. Diu la llegenda que Leizu va descobrir els cucs de seda mentre prenia el te sota un arbre de morera. Quan un capoll va caure dins la seva tassa de te calent, ella va començar a desembolicar el fil i va tenir la idea de teixir-lo.
 • Primers Registres: Encara que es tracta d’una llegenda, els registres arqueològics indiquen que la sericultura es va establir a la Xina almenys el 3000 a.C. La seda es va convertir en un article d’alta estima, utilitzat inicialment per la roba de la reialesa i els ritus ceremonials.

Domesticació i Selecció

Des de llavors, els cucs de seda han estat seleccionats cuidadosament i criats per la seva capacitat de produir fils de seda. A través de mil·lennis de maneig selectiu, els humans han influenciat significativament la morfologia i el comportament del Bombyx mori:

 • Dependència de l’Home: A diferència dels seus ancestres salvatges, els cucs de seda domestics no poden sobreviure sense l’assistència humana. Han perdut la capacitat de cercar menjar i evadir-se dels depredadors.
 • Dieta Especialitzada: Els cucs de seda s’alimenten exclusivament de fulles de morera, una dieta que es va establir a través de la domesticació. Això fa que la seva cria necessiti una font constant d’aquest aliment.

Expansió i Impacte Cultural

 • La Ruta de la Seda: La demanda de seda creixent i el seu valor van propiciar el desenvolupament de la Ruta de la Seda, un conjunt de rutes comercials que connectaven la Xina amb Europa, el Pròxim Orient i altres parts d’Àsia. La seda no només era un producte comercial, sinó també un mitjà de difusió cultural i tecnològica entre les civilitzacions.
 • Secret de la Seda: Durant segles, la Xina va mantenir el secret de la producció de seda, convertint-se en l’únic proveïdor d’aquest preciós material. No va ser fins a l’època de l’Imperi Bizantí, segons la història, que els secrets de la sericultura van ser furtivament portats a Europa.

La domesticació del cuc de seda i la producció de seda són exemples de com la innovació i la cultura humana poden desenvolupar-se entorn d’una simple interacció amb la natura. Aquesta relació mil·lenària no només ha modelat la història econòmica i cultural de moltes societats, sinó que també ha deixat una empremta permanent en la biodiversitat a través de la creació d’una espècie totalment dependent dels humans per a la seva supervivència.

Com Cuidar Cucs de Seda

Els cucs de seda (Bombyx mori) són éssers vius fascinants que han estat criats per humans durant mil·lennis, principalment per la seva capacitat única de produir seda. A més de la seva importància en la producció de seda, criar cucs de seda pot ser una activitat educativa i entretinguda, especialment per als nens, ja que ofereix una oportunitat per aprendre sobre el cicle de vida dels insectes. Aquí teniu una guia pas a pas sobre com cuidar els cucs de seda des de l’ou fins a la papallona.

1. Preparació del Hàbitat

Materials Necessaris:

 • Una caixa o contenidor: Això actuarà com l’habitat dels cucs de seda. No necessita ser profund, però hauria de ser prou ample per allotjar el nombre de cucs que planegeu criar.
 • Fulles de morera: La dieta exclusiva dels cucs de seda. Assegureu-vos de tenir accés a fulles fresques de morera durant tot el període de cria.

Inici:

 • Posseu paper de diari o tovalloles de paper al fons del contenidor per a una neteja fàcil. El paper de Cuina és més net. La tinta dels diaris no ens agrada.
 • Mantingueu l’habitat en un lloc tranquil, lluny de la llum solar directa i de corrents d’aire.

2. Alimentació

 • Dieta: Els cucs de seda només mengen fulles de morera. Si les fulles fresques no són disponibles, podeu recórrer a pasta de fulles de morera secades o a altres substituts especialitzats.
 • Freqüència d’Alimentació: Alimenteu els cucs de seda diàriament, assegurant-vos que sempre tinguin fulles fresques disponibles. A mesura que creixen, la seva necessitat d’aliment augmentarà.

3. Manteniment i Neteja

 • Canvieu el paper de fons i elimineu els residus d’aliment i excrements regularment per prevenir malalties.
 • Manteniu l’habitat net, però eviteu moure massa els cucs, especialment quan comencin a filar els seus capolls.

4. La Metamorfosi

 • Capoll: Després de les seves últimes mudes, els cucs començaran a filar els seus capolls. Aquest procés pot durar diversos dies. Durant aquest temps, és crucial no molestar-los.
 • Papallona: Unes dues setmanes després, emergeixen de l’capoll com a papallones. Les papallones de cucs de seda no mengen i viuen només per reproduir-se.

5. Reproducció i Ous

 • Després de l’aparellament, la femella pondrà centenars d’ous. Aquests es poden guardar en un lloc fresc i sec fins a la primavera següent per començar un nou cicle de vida.

Els últims consells

 • Temperatura: Els cucs de seda prosperen millor a temperatures moderades, entre 20°C i 25°C.
 • Humitat: Eviteu la humitat excessiva per prevenir malalties.
 • Manipulació: Manipuleu els cucs de seda amb cura per no danyar-los.

Criar cucs de seda pot ser una experiència gratificant que ofereix una visió única sobre el món natural. A més, és una manera pràctica d’ensenyar als nens sobre responsabilitat i el cicle de vida dels éssers vius. Amb una mica de paciència i cura, podreu gaudir de l’extraordinari procés de la producció de seda dins de casa vostra.