Les ombres xineses s’exposen al Museu del Joguet de Figueres

Les ombres xineses del Fons Joan Amades s’exposen al Museu del Joguet de Figueres

La mostra s’inaugura el proper divendres, 25 de setembre, a les 17 hores, a la sala Brossa-Frègoli

El Museu del Joguet de Catalunya de Figueres presenta “Les ombres xineses”, exposició itinerant que divulga la col·lecció de làmines d’ombres xineses del segle XIX que conserva el fons d’imatgeria popular del folklorista Joan Amades, dipositades al Centre de Documentació de Cultura Popular del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La mostra itinerant es podrà visitar del 25 de setembre al 29 de novembre de 2020 a la sala Brossa-Frègoli-

La inauguració de l’exposició serà el proper divendres, 25 de setembre, a les 17 hores, a la sala Brossa-Frègoli. L’acte serà presidit per la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, M. Àngels Blasco, i l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó. El comissari, Sr. Antoni Serés, comentarà l’exposició.

L’exposició, organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i comissariada per Antoni Serés, presenta 15 plafons que recullen reproduccions de les làmines d’ombres xineses que es conserven al Centre de Documentació de Cultura Popular. Acompanyant aquestes làmines, es mostra també una selecció de les publicacions de Joan Amades que es conserven al Centre de Documentació i Arxiu del Museu del Joguet de Catalunya a Figueres.

Les ombres xineses són figures de cartró o altres materials creades per a fer teatre que, quan reben un focus de llum per la part posterior, projecten la seva ombra en una pantalla translúcida. Joan Amades considerava que aquestes figures tenen procedència oriental i que, precisament de la Xina on van assolir una gran popularitat i on es van perfeccionar, és d’on van agafar la denominació d’ombres xineses.

No està clar ni com ni quan que es van introduir a Europa, tot i que a les darreries del segle xvii eren un espectacle popular al sud d’Alemanya. A Catalunya, les primeres notícies sobre aquestes figures es remunten a l’any 1800 a Barcelona, quan una companyia de circ italiana va incorporar les ombres a les seves funcions. Així mateix, cap al 1860, els fulls d’ombres xineses estampades sobre paper es venien com a joguet, que després els infants retallaven per a jugar.

Les làmines procedents del Centre de Documentació de Cultura Popular són les que va utilitzar Joan Amades i Gelats (Barcelona, 1890-1959) per il·lustrar el llibre Titelles i ombres xineses, de la col·lecció Biblioteca de Tradicions Populars (1933). La totalitat d’aquestes làmines va ser impresa a Barcelona a les impremtes de Juan Llorens i d’Antonio Bosch. A partir de models francesos (país on tenien gran popularitat i difusió) i italians, els gravadors van adaptar aquesta làmines als gustos catalans de l’època.