Museu del joguet de Catalunya

museu del joguet de catalunya figueres

Museu del Joguet de Catalunya de Figueres

Quan traspassem l’entrada del Museu del Joguet de Catalunya ens disposem a endinsar-nos en una aventura plena de sorpreses i bon humor. La planta baixa està concebuda com una zona de benvinguda als visitants que acull el punt d’informació, els espais de la Sala Oberta i la Finestra a… i una àrea infantil on els més petits poden divertir-se dibuixant i pintant. Al llarg de l’any, a la Sala Oberta s’organitzen activitats d’allò més variades adreçades a tots els públics: tallers, exposicions, presentacions, etc. Les mostres temporals que s’hi presenten estan relacionades directament amb la col·lecció del Museu i, a més a més, són gratuïtes. En aquesta mateixa planta també trobareu la Finestra a…, una petita càpsula expositiva molt suggerent sobre temàtiques molt diverses.

Els fons del Museu del Joguet de Catalunya estan formats principalment per jocs i joguets industrials de finals del segle XIX fins als nostres dies.

Entre les propostes que trobem a la col·lecció, destaquen els joguets de llauna litografiats, realitzats durant el període d’entreguerres a les manufactures Rais de Gràcia (Barcelona) o Payà d’Alacant; la maqueta ferroviària analògica; les nines de cartró catalanes (pepes), les confeccionades amb elements de porcellana, i d’altres obrades a la primera meitat del segle XX, com ara les italianes Lenci; els magnífics teatrins impresos per Paluzie i Seix Barral a Barcelona, a finals del segle XIX i inicis del segle XX; els joguets mecànics de procedència alemanya; els joguets de cartró d’Antoni Penas de Barcelona i l’àmplia col·lecció de jocs relacionats amb el cinema i els seus antecedents: zoòtrops fabricats per Agàpit Borràs a Mataró, llanternes màgiques, el Cine NIC i els projectors Pathé Baby, entre molts d’altres.

També trobarem les preuades col·leccions d’art popular de Guy Selz ―molt conegudes i estimades per André Breton―, juntament amb les d’Alan Glass i Isidre Bravo. El fons es complementa amb les obres de diversos artistes: Joan Brossa, Antoni Tàpies, Antoni Miralda, Francesc Abad, Frederic Amat, Joan Rabascall, Josep Guinovart, Albert Ràfols Casamada, Terry Berkowitz, Aube Breton, Guglielmo Achille Cavellini, Josep Maria Riera i Aragó, Pascal Comelade, Kim Domene, Gabriel, Guillem Cifré, Cesc, Jean-Claude Biraben, Megan Merlatt, Pere Noguera, Fer, Roser Capdevila, Claes Oldenburg, Xavier Mariscal, Modest Cuixart, Mompó, Bon, Josep Obiols, Agàpit Borràs, Lluís Vilà, César, Claude Massé, Mercè Riba, Adrià Ciurana, etc.

Alguns dels joguets del fons provenen de grans personatges que n’han fet donació al Museu. Seria el cas de l’osset dels germans Anna Maria i Salvador Dalí ―que fascinà Federico García Lorca―, el siurell de Joan Miró, l’arrossegall de Joan Brossa o els joguets de Josep Maria Palau i Fabre.

Exposicions del museu del Joguet

Jugar a l’Antiguitat

Etimològicament, la paraula joc ve del terme llatí iocus que significa diversió, esbarjo o passatemps. I, si el terme és antic, encara ho és més la seva pràctica.

Les primeres referències a jocs es localitzen en sepultures de reis i grans personalitats de Babilònia que daten del 3000 aC. Les excavacions arqueològiques van descobrir un joc de tauler, que va ser anomenat Joc reial d’Ur, precedent dels escacs.

D’altra banda, en jaciments mediterranis s’han localitzat xarranques i nombrosos testimonis com ara baldufes, bales, figuretes, nines o pilotes. Tot i això, no tots els jocs són per a infants: alguns monuments i jaciments conserven alquercs gravats sobre la pedra, com ara l’església de Santa Maria d’Agullana, la presó de Castelló d’Empúries o el monestir de Sant Pere de Rodes.

Auca dels jocs de la Mainada

Molts dels jocs amb què la mainada es distreia al segle XIX —i als quals alguns infants encara juguen avui dia— eren heretats de l’antiguitat. N’hi havia que, com el marro, van ser especialment populars durant l’edat mitjana. En aquesta auca destaquen jocs com la baldufa (números 6 i 9), les bales (número 21) i els soldats (número 29).

L’etnòleg i folklorista Joan Amades va estudiar aquesta auca catalana i va fer notar que en els jocs infantils pervivien «les restes i els fons de diverses cerimònies i usos rituals de les litúrgies primàries».

Jugar a l’aire lliure

Les possibilitats creatives del joc no es limiten a l’espai de quatre parets. Des de sempre, els carrers i les places han estat llocs de trobada per als infants a l’hora de compartir joguets i crear nous universos paral·lels.

Els patinets i les bicicletes van ser els objectes més cobejats pels nens i nenes de principis del segle xx. I, entre aquests, destaca per la seva velocitat de vertigen el patí fabricat per Auto Sport l’any 1925. Cremar roda, però, no era l’única possibilitat del joc al carrer i també eren freqüents altres activitats més tranquil·les, com ara les bales, les bitlles o els diàbolos.

Entre les sorpreses d’aquest àmbit trobarem els patins de l’escriptor Quim Monzó, una obra de l’artista català Josep Guinovart que recrea unes bitlles i la bicicleta d’en Joan Canela, feta íntegrament de fusta.

Activitats al Museu del Joguet

En el Museu del Joguet de Catalunya podeu trobar durant tot l’any activitats relacionades amb el món dels joguets. Moltes de les activitats per gaudir en familia i per mainada.

[+] info

Horaris del Museu del Joguet

D’OCTUBRE a MAIG
De dimarts a divendres: de 10 a 18.30 h Dissabtes: de 10.30 a 19.30 h Diumenges i festius: de 10.30 a 14.30 h Dilluns: tancat, excepte festius i vigílies de festiu
JUNY, JULIOL i SETEMBRE
Obert cada dia sense excepció De dilluns a divendres: de 10.30 a 19 h Dissabtes: de 10.30 a 20 h Diumenges: de 10.30 a 14.30 h
AGOST
Obert cada dia sense excepció De dilluns a dissabte: de 10.30 a 20 h Diumenges: de 10.30 a 14.30 h

NOTA: El Museu romandrà tancat l’1 de gener, el 25 i el 26 de desembre, la segona quinzena de gener i la primera quinzena de febrer.

[+] info

Preu del Museu del Joguet

  • Entrada general: 7 €
  • Entrada reduïda: 5,60 €
  • Entrada reduïda per a grups: 5 €
  • Exposicions temporals: gratuïtes, excepte quan s’indiqui el contrari.
  • Entrada especial per a escoles.

Lloguer d’audioguies en català, castellà, anglès i francès: 1 €

Com arribar-hi

c/ Sant Pere, 1 de Figueres
Tel. 972 504 585
info@mjc.cat

web