Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Museu de l’Aigua de Salt

museu de l'aigua de salt

museu de l'aigua de salt

El Museu de l’Aigua es va inaugurar després de la segregació de Salt l’any 1983. Situat en el mas Llorens, estava dedicat, a part de la cultura de l’aigua, a la història de la població, i es feia especial èmfasi en la indústria tèxtil. L’any 2011 es va portar a terme la implantació del nou Museu de l’Aigua dins de la Coma Cros, ja que el concepte que es tenia d’aquest museu es mimetitza perfectament amb l’espai fabril de tal manera que no es podria entendre l’un sense l’altre.

El Museu de l’Aigua il·lustra, de manera educativa, el fet diferencial que va fer que Salt emergís al costat de la capital, Girona, gràcies a l’aprofitament dels recursos hídrics de què disposava, i informa sobre l’herència industrial de la població. Així mateix, dona a conèixer als visitants, investigadors i estudiants en general, la importància de l’aigua, no des d’una perspectiva només local, sinó més universal, des de la seva composició química fins a la seva

recerca actual en altres planetes, passant per l’ús que n’hem anat fent al llarg dels segles i, el més important de tot, la seva implicació absoluta en la creació de la vida. És a dir, una visió de la cultura de l’aigua que porta el visitant a tenir un major coneixement i respecte per aquest element.

Al Museu de l’Aigua podeu gaudir d’una visita a l’exposició permanent, visites a les exposicions temporals i tallers i activitats culturals diversos.

Salt era un poble eminentment agrícola que, a meitat del segle XIX amb l’esclat de la revolució industrial, va veure aparèixer unes grans indústries tèxtils, la Gassol i la Coma-Cros, atretes per la possibilitat d’aprofitar els recursos hídrics que els proporcionava el pla de Salt i més concretament, el riu Ter i la sèquia Monar. La implantació de les dues fàbriques va transformar radicalment el paisatge i la realitat saltenca de tal manera que va passar de tenir uns 5.000 habitants a la dècada dels anys 50 del segle XX a més de 30.000 en el 2010.

En l’actualitat, però, amb el tancament de les dues indústries, Salt viu immers en un altre procés de canvi. Per aquest motiu la necessitat de tenir i disposar d’un museu dedicat a la preservació, conservació i divulgació d’aquells esdeveniments històrics és més important que mai. A més de la importància de donar a conèixer l’aigua i el món que envolta la conca del riu Ter en la part del curs mitjà, des de El Pasteral fins a Salt.

museu de l'aigua de salt

El Museu de l’Aigua, es va inaugurar després de la segregació de Salt de la “Gran Gerona” l’any 1983. Situat en el Mas Llorens, condicionat a tal efecte, estava dedicat, a part de la cultura de l’aigua, a la història de la població, fent especial èmfasi en la indústria tèxtil.

El 2006, degut que les instal·lacions del Mas Llorens havien quedat obsoletes per encabir el tipus d’exposició permanent que correspondria a un museu modern i actiu, es va tancar per poder iniciar el seu trasllat a una nova instal·lació que respongués les necessitats de la societat i de la museografia actual.

L’Ajuntament de Salt va prendre la iniciativa de recuperar les instal·lacions de la vella fàbrica tèxtil Coma Cros per tal de transformar-la dels usos industrials a un espai d’usos culturals de tal manera que la població saltenca pogués disposar de tots els equipaments culturals en una zona molt pròxima (biblioteca, museu, auditori, sales de conferències, aules tallers, universitats, arxiu municipal, etc.).

museu de l'aigua de salt

El pas següent i lògic era la implantació del nou Museu de l’Aigua dins de la Coma Cros, ja que el concepte que es tenia d’aquest museu es mimetitza perfectament amb l’espai fabril de tal manera que no es podria entendre l’un sense l’altre.

El Museu de l’Aigua avui

El nou Museu de l’Aigua il·lustra, de manera educativa, el fet diferencial que va fer que Salt emergís al costat de la capital, Girona, gràcies a l’aprofitament dels recursos hídrics què disposava, i informa sobre l’herència industrial de la població. Així mateix dóna a conèixer als visitants, investigadors i estudiants en general, la importància de l’aigua, no des d’una perspectiva només local, sinó més universal, des de la seva composició química fins a la seva recerca actual en altres planetes, passant per l’ús que n’hem anat fent al llarg dels segles, el més important de tot, la seva implicació absoluta en la creació de la vida. És a dir, una visió de la cultura de l’aigua que porta el visitant a tenir un major coneixement i respecte per a aquest element.

museu de l'aigua de salt

El concepte museogràfic implantat al nou Museu de l’Aigua és didàctic i participatiu, amb rigor amb la qualitat, amb les noves tècniques divulgadores i amb l’actualitat temàtica. Per aconseguir-ho s’utilitzen una combinació de suports expositius (grafisme, mòduls interactius, sistemes informàtics, maquetes, projeccions audiovisuals, etc.) i de suports interactius (informació visual, sonora, tàctil, fins i tot olfactives). Els temes estan desenvolupats de forma positiva i presenten conceptes que afecten directament la societat, bé perquè estan vinculats amb Salt o bé pel fet que l’aigua és la base de la nostra existència.

museu de l'aigua de salt

El Museu de l’Aigua ha de ser un estímul per al coneixement de l’entorn, un punt de partida per conèixer Salt i la seva vinculació amb l’aigua. Això comportarà, com a complement, les visites a la sèquia Monar, a les Deveses i altres elements relacionats propers, la qual cosa transporta el museu a l’exterior, a l’observació directa de l’aplicació del que s’ha informat a l’interior. Així, doncs, es parla d’un museu mixte: l’interior o sala permanent i l’exterior o recorregut natural.

L’espai arquitectònic del Museu de l’Aigua és un clar exemple d’intervenció museogràfica en un edifici singular i, per tant, té present aquest tret diferencial que permet mantenir la visió de la sala on és ubicat amb espais nets i parets que no arriben al sostre de tal manera que dóna una idea de la dimensió i tipologia de l’espai arquitectònic.

Preus i visites guiades del Museu de l’aigua

Actualment el museu de l’aigua està tancat. Només obren durant curs períodes, exposicions, festes i fires de la vila de salt… Podeu consultar disponibilitat en el Telèfon i mail de contacte. També podeu consultar l’agenda del web de Tot Salt i de l’ajuntament de salt.

L’entrada al museu de l’aigua de Salt és gratuïta.

On està el museu de l’aigua?

L’any 2011 es va portar a terme la implantació del nou Museu de l’Aigua dins de la Coma Cros de Salt.

C/ Sant Antoni 1

972 402 148

museu@salt.cat