Castanyer de Can Cuc
El Castanyer de Can Cuc, també conegut com el Castanyer Gros de la Casa del Bosc, és un dels arbres monumentals més emblemàtics de Catalunya. Situat a la Baga d’en Cuc, dins del terme municipal de Cànoves i Samalús (Vallès Oriental) i dins dels límits del Parc Natural del Montseny, aquest castanyer és l’arbre amb el perímetre més gran de tot Catalunya.
Característiques principals del Castanyer
Aquest majestuós castanyer es troba a 786 metres sobre el nivell del mar i presenta unes dimensions impressionants:
- Perímetre del tronc a 1,30 m d’alçada: 11,76 metres.
- Perímetre de la base del tronc: 20,66 metres.
- Alçada total: 24,17 metres.
- Amplada de la capçada: 25,32 metres.
Aquestes mesures fan del Castanyer de Can Cuc un dels arbres més espectaculars no només per la seva grandària, sinó també per la seva importància històrica i natural.
Entorn natural
El Castanyer de Can Cuc es troba envoltat d’un alzinar muntanyenc on predominen les alzines, juntament amb altres espècies com el cirerer de bosc, freixes i alguns castanyers. A l’estrat herbaci, hi abunden plantes com l’ortiga, el trèvol pudent, la falguera i el maduixer de bosc. Aquest entorn natural, combinat amb la seva ubicació en una zona de muntanya, crea un ambient únic que atreu un gran nombre de visitants cada any.
Estat actual
El castanyer presenta una gran cavorca al seu interior, que s’ha anat erosionant amb el temps a causa de diferents factors naturals, com llamps, incendis (un dels més greus l’any 1936) i, més recentment, el trànsit continuat de visitants. Tot i això, l’arbre segueix dempeus com un símbol del Montseny, encara que la seva salut ha preocupat per alguns anys de baixa producció de castanyes.
Curiositats
Una de les anècdotes més conegudes del Castanyer de Can Cuc és que l’any 1960, un carboner va habitar dins la seva cavorca durant un any i mig, instal·lant-hi un llit, una taula i fins i tot una llar de foc. Aquesta llar de foc encara deixa veure el sutge de l’antiga xemeneia, i és una mostra de la magnitud de l’interior de l’arbre. El 1986, s’hi va celebrar fins i tot una sardana dins del tronc amb tres parelles ballant còmodament.
Accés i ruta
Per arribar al Castanyer de Can Cuc, es parteix del poble de Cànoves seguint la carretera BP-5107 fins a l’embassament de Vallfornès. Després de deixar el cotxe al pàrquing, la ruta continua a peu per una pista ben senyalitzada que passa per la font de Can Cuch. L’excursió és senzilla i ideal per a famílies, amb l’atractiu de visitar aquest monumental castanyer.
A més del Castanyer de Can Cuc, a la zona també es poden visitar altres castanyers monumentals com el Castanyer Gros d’en Roters a Arbúcies, el Castanyer de les Nou Branques i el Castanyer de les Quinze Branques a Viladrau.
Informació pràctica
- Ubicació: Parc Natural del Montseny, Cànoves i Samalús.
- Altitud: 786 metres.
- Coordenades: 41° 44′ 11″ N, 2° 20′ 51″ E.
Aquesta excursió és una oportunitat única per gaudir de la natura i descobrir un dels tresors naturals més imponents de Catalunya, tant per la seva història com per la seva grandària.