Els Forns de Breda

Els Forns de Breda

Els Forns de Breda: Un centre cultural i d’informació turística dedicat a la ceràmica i la terrissa

Inaugurat l’any 2003, Els Forns és un centre cultural i d’informació turística de Breda, situat en un antic obrador de terrissa del segle XIX. Aquest espai està dedicat a la promoció i conservació del ric patrimoni terrisser de la vila, així com a oferir una finestra a la seva història ceramista, que es remunta a diversos segles enrere.

La història de la ceràmica de Breda

L’activitat terrissera a Breda té els seus orígens documentats al segle XVI, tot i que els primers indicis indirectes d’aquesta tradició es remunten al segle XV, amb la dedicació d’una capella de l’església de Sant Salvador a Sant Hipòlit, patró dels terrissers. Aquesta activitat es va consolidar amb el pas dels segles, convertint-se en la principal ocupació econòmica de la vila. Durant el segle XVIII, els terrissers de Breda ja exportaven els seus productes a bona part de Catalunya i, fins i tot, a Amèrica.

Els Forns de Breda

Al segle XIX, la producció terrissera a Breda es trobava en ple auge, amb més de 70.000 quilograms setmanals de terrissa i unes 50 obradors en funcionament, donant feina a unes 140 persones. No obstant això, el segle XX va portar grans canvis en el sector, amb la desaparició progressiva dels petits obradors i la introducció de la mecanització, que va substituir els històrics forns de llenya per forns de gas i petroli.

Els Forns: Un testimoni del passat terrisser

Els Forns, situats al carrer Sant Iscle, 27-29, en el que era l’antic obrador de Can Fonso, conserven dues estructures clau del patrimoni terrisser bredenc: els forns moruns o aràbics. Aquests forns, construïts amb totxo massís, permeten una cocció controlada de la terrissa gràcies a la seva volta tancada, amb petits orificis per canalitzar el foc i la calor. El combustible utilitzat, la feixina dels boscos del Montseny, permetia alimentar aquests forns durant les dotze hores que durava la cocció.

Avui dia, els visitants poden passejar-se sobre un terra de vidre que ofereix una vista directa sobre l’interior d’un d’aquests forns, mostrant el seu funcionament intern i els orificis de sortida dels fums i escalfor.

Exposicions i activitat cultural

A Els Forns es pot visitar una exposició permanent que recull la història de la terrissa de Breda, amb eines tradicionals utilitzades per treballar el fang, així com peces úniques que s’han fabricat al llarg dels segles. Destaquen una pedra de moldre vernís i una col·lecció de miniatures fetes a mà per un reconegut terrisser bredenc, Josep Samon Saurí.

El centre també compta amb dues sales dedicades a exposicions temporals, on es mostren tant projectes artístics locals com de tot Catalunya. Aquestes exposicions, organitzades en col·laboració amb la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de la Selva, ofereixen un espai on la cultura i l’artesania es troben, mantenint viva la tradició ceramista.

A més, Els Forns s’han convertit en l’espai de guarda dels gegants de Breda, dos terrissers anomenats Hipòlit i Anna, i l’avi Joan, que afegeixen un toc de tradició festiva a aquest centre.

Un espai obert a la comunitat

Al llarg dels anys, Els Forns han acollit una gran varietat d’activitats culturals, com cursos d’art, xerrades, conferències i presentacions, a més de jornades noucentistes dedicades a l’obra de Josep Aragay i Blanchart, enllaçant aquest espai amb el Museu Municipal Josep Aragay. Aquestes activitats han contribuït a convertir Els Forns en un punt de referència cultural dins de Breda.

El centre també és la seu d’un punt d’informació turística, on els visitants poden obtenir documentació i accedir a informació sobre el poble. Així mateix, compta amb un magatzem al primer pis que conserva obres cedides per terrissers i ceramistes locals, així com exemplars de llibres sobre temàtica bredenca.

Horaris i informació pràctica

Els Forns estan oberts al públic els dissabtes de 9.30 a 13.30 h i de 16 a 19 h, i els diumenges i festius de 9.30 a 13.30 h. Aquesta és una oportunitat única per endinsar-se en la història de la ceràmica bredenca i conèixer de prop la tradició terrissera que ha definit aquest municipi al llarg dels segles.