Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Monestir de Sant Salvador de Breda

monestir de Sant Salvador breda la selva

Sant Salvador de Breda: Un Monument de la Història i l’Art del Romànic i Gòtic Català

El monestir de Sant Salvador de Breda, fundat el 1038 pels vescomtes de Cabrera, és una joia del patrimoni arquitectònic català, situat a la localitat de Breda, al cor de la comarca de la Selva, i molt a prop del massís del Montseny. Aquest antic cenobi benedictí ha estat declarat Monument Històric Artístic i forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, essent un testimoni essencial de la història medieval i religiosa del país.

Orígens i Història de Sant Salvador

El monestir de Sant Salvador de Breda està estretament lligat a la història de la casa de Cabrera, vescomtes de Girona i senyors del castell de Montsoriu. Guerau I i Ermessenda de Cabrera fundaren el cenobi per “salvar les seves ànimes” i rebre la protecció de Déu davant els seus enemics. Les obres es van iniciar el 4 de juny de 1038, i el primer abat, Sunyer, en va supervisar la construcció, tot i que va morir abans que es finalitzés. Seria el seu successor, l’abat Amat, qui culminaria l’obra, consagrada el 4 d’octubre de 1068 pels bisbes de Girona i Barcelona.

Durant els segles XII i XIII, el monestir va experimentar un període d’expansió, sobretot gràcies a les donacions de la casa de Cabrera i altres fidels. En aquesta època, Sant Salvador va acumular una gran riquesa, gestionant nombroses propietats, entre elles diverses esglésies i priorats, incloent-hi Sant Salvador de Cirà al Rosselló.

Durant la Guerra del Francès, les tropes napoleòniques van saquejar el monestir, enduent-se diverses campanes, i el 1835, els últims monjos van abandonar el recinte en el marc de la desamortització, fet que va posar fi a la vida monacal de Sant Salvador.

Arquitectura i Patrimoni Artístic del monestir de Breda

El monestir combina elements del romànic i del gòtic. L’església gòtica, de grans dimensions, consta d’una nau única de 33 metres de llarg per 12,5 metres d’amplada, coberta amb volta de creueria. L’absis és poligonal i conté cinc capelles de planta quadrada. La façana destaca per una elegant portalada amb arquivoltes i arc apuntat, i dins el temple s’hi poden trobar pintures d’Antoni Viladomat, un dels artistes més reconeguts del barroc català.

Un altre dels elements més representatius de Sant Salvador és el campanar romànic de planta quadrada, que s’eleva 32 metres. Dividit en sis pisos, la seva estructura robusta però elegant es caracteritza per les seves arcuacions llombardes i les finestres geminades. Aquest campanar és un dels més significatius de l’arquitectura romànica de Catalunya.

El claustre del monestir, del qual només es conserva una de les galeries, també és un exemple de l’arquitectura romànica tardana, amb arcs de mig punt i esveltes columnes. Tot i que la major part del claustre original es va perdre al llarg del temps, la galeria de tramuntana és un recordatori de l’esplendor d’aquest espai monacal.

La Capella del Sant Crist i el Museu Municipal

A l’interior de l’església, a més de les restes del claustre, es poden observar elements singulars com la llosa sepulcral de Ferran de Joara i Timbors de Cabrera, un notable relleu del segle XVI. Aquest conjunt funerari és un dels millors exemples de l’escultura sepulcral catalana d’aquella època.

Una altra joia del monestir és l’antiga església annexa de Santa Maria, que avui dia acull el Museu Municipal de Breda i alberga una important col·lecció d’obres del pintor Josep Aragay, reconegut per la seva contribució a la pintura noucentista catalana.

Un Patrimoni en Evolució

Al llarg dels segles, el monestir de Sant Salvador ha patit diversos danys, inclosos els causats durant la Guerra Civil, quan el recinte va ser incendiat. A partir de 1939 es van iniciar les obres de restauració, que van permetre reobrir l’església al culte el 1943, i el campanar va ser restaurat el 1951. Actualment, es continua treballant per preservar aquest patrimoni, amb projectes de restauració que han permès recuperar les voltes gòtiques l’any 2017.

Visita a Sant Salvador de Breda

Una visita al monestir de Sant Salvador de Breda és una immersió en la història medieval de Catalunya. A través de la seva arquitectura, els visitants poden descobrir l’evolució dels estils romànic i gòtic, i recórrer els espais que van acollir una de les comunitats monacals més importants del país. La combinació d’història, art i espiritualitat fa de Sant Salvador de Breda un destí imprescindible per als amants del patrimoni cultural.

Amb el campanar romànic com a símbol del passat esplendorós i una església que segueix sent testimoni de la riquesa artística i religiosa de la regió, Sant Salvador de Breda manté viva la seva herència per a les futures generacions.

Com arribar a la monestir de Sant Salvador de Breda?

Un cop a Breda, el monestir de Sant Salvador està ubicat al centre del poble, entre la plaça de l’Ajuntament i el carrer dels Capellans. Hi ha diversos espais d’aparcament propers per deixar el cotxe i visitar el monument a peu.

C/ Monestir de Sant Salvador de Breda. Plaça de l’Església, 1

monestir de Sant Salvador breda la selva