L’Escala la vila el Llibre i Mercat d’editors
-
Start
11 de març de 2022
18:00 -
End
13 de març de 2022
21:00
L’ESCALA, ABOCADA PER COMPLET A LA MEDITERRÀNIA AMB LA 4a VILA DEL LLIBRE.
Els dies 11,12 i 13 de març la vila empordanesa de l’Escala es convertirà en l’epicentre de la cultura literària de la Mediterrània. El motiu és la celebració de la quarta edició de L’Escala, Vila del Llibre, que en aquesta ocasió compta amb el País Valencià com a convidat d’honor i que s’afegeix així a les commemoracions del centenari del naixement de l’escriptor de Sueca, Joan Fuster.
En paraules del comissari de l’Escala, Juli Capilla, es tracta d’una de les trobades literàries més rellevants entre el sector editorial català i valencià dels últims temps: “De la mà d’autors, autores i grans noms del pensament descobrirem tots els lligams que hi ha entre el País Valencià i Catalunya, lligams que provenen de temps grecollatins amb Empúries, Dénia i Sagunt unides per la influència de la Via Augusta”. Per a l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, “la Vila del Llibre ocupa un espai de rellevància dins el projecte cultural escalenc, que té una clara vocació mediterrània. Aquesta és ja la quarta edició i s’ha convertit en un esdeveniment de primer nivell i de referència dins del calendari cultural del país”.
JOAN FUSTER, Pal de paller de la construcció literària del País Valencià.
Un dels eixos fonamentals del cicle dedicat al País Valencià és la relació que Joan Fuster va mantenir amb Josep Pla. En aquest sentit, la inauguració de la vila del llibre comptarà amb una lectura dramatitzada de l’obra De Sueca a l’Empordà, escrita per Sebastià Bennasar especialment per a les Viles del Llibre i que compta amb la direcció i interpretació de Joana Cortils i la música de Jordi Campoy (divendres 11/03 19.30 h). La relació entre els dos homenots també quedarà palesa en la taula rodona
Joan Fuster visita Josep Pla amb la participació de Tobies Grimaltos i Pau Viciano, de la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València; Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona; i Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla, que oferiran un diàleg sobre la intensa relació entre els dos pensadors (diumenge 13/03 11.00 h).
El patrimoni literari del País Valencià també passa per un altre nom de primer ordre, el poeta Vicent Andrés Estellés, el més gran des d’Ausiàs March, en paraules, precisament de Fuster, serà homenatjat per Elies Barberà en el recital poètic Els versos del fill del forner (dissabte 12/03 13.00 h)
Com no podia ser d’una altra manera, Fuster admet múltiples lectures i interpretacions, com les que podrem escolar a la taula rodona Nosaltres les fusterianes, on Àngels Gregori, Vicenta Tasa i Mar Bosch qüestionen la vigència del pensament fusterià, la seva influència i l’adveniment de la dona en l’assagística contemporània en català (dissabte 12/03 17.00 h).
Un dels punts més importants de la programació d’aquest cicle serà la conferència de Joan Francesc Mira, titulada D’Homer a Joan Fuster. Mira és un dels escriptors més importants del país i un reputadíssim traductor que encarna en ell la figura de savi (dissabte 12/03 18.30 h).
El cantautor Pau Alabajos serà l’encarregat de posar el contrapunt musical a la jornada de dissabte amb un concert on, a més de temes propis, musicarà poemes d’altres autors de la literatura catalana (dissabte 12/03 20.30 h).
Aquests són només alguns dels principals esdeveniments vinculats amb el País Valencià que es podran veure aquests dies a l’Escala. Tot aquest cicle té com a comissari Juli Capilla, escriptor, editor, periodista i professor, que ha treballat intensament aquests mesos per ultimar el programa.
MEMÒRIA, DOLOR I RELATS BREUS per atreure el màxim de públic La memòria s’ha convertit en els darrers temps en un dels grans temes de la literatura universal, i encara més en temps de postveritat. Per això volem parlar de La persistència de la memòria amb tres autors que l’han utilitzat com a element narratiu de primer ordre: Rafel Nadal, Llucia Ramis i Miquel Martín (dissabte 12/03 12.00 h).
El dolor és un altre dels grans motors de la creació contemporània i per això pensem que és important també reflexionar-hi tenint com a punt de partida Els diaris del càncer de l’Audre Lorde i Aquí reposa la Margot de Mairelle Giguère. Caterina Riba, traductora de la primera, i Carme Ripoll, editora de la segona, es pregunten, entre d’altres coses, sobre la capacitat terapèutica de la literatura. Modera Pilar Blasco, editora d’Editorial Trípode (diumenge 13/03 13.00 h).
Els relats breus també tindran el seu espai a la Vila del Llibre, reconvertits en el gènere de moda de la literatura catalana. Dani Vilaró, recent vencedor del Premi Ciutat de Terrassa Anna Murià de contes en català amb La vida elàstica (Voliana Edicions) conversa amb l’escriptora Anna Maria Villalonga, que acaba de publicar La mala pluja amb Edicions Xandri (diumenge 13/03 17.00 h).
Així mateix, la Vila comptarà també amb un narrador molt singular, Toni Cruanyes, que després de nombrosos assajos canvia de registre i arriba a la Vila amb La Vall de la llum, la seva primera novel·la.
A més, ens explicarà la seva relació amb el món dels llibres: com hi va entrar, quins són els seus llibres de capçalera, quins autors l’han seduït, quins ha conegut… (diumenge 13/03 18.00 h).
UNA VILA OBERTA A LA POESIA i a tots els públics
Dos dels trets distintius de les viles del llibre són el seu caràcter inclusiu i la seva aposta clara per la poesia. L’objectiu és que les famílies i els més menuts puguin tenir els seus espais i que la poesia no es tracti en cap cas com un gènere menor. En aquest sentit, destaquen dos recitals de primer ordre. El que faran Susanna Rafart i Sònia Moll, i el que protagonitzen David Castillo i Núria Martínez-Vernis (diumenge 13/03 12.00 h).
Pel que fa a les activitats familiars i per als més menuts destaquen el taller de haikus per als més menuts o el recital de poesia per a canalla d’Andreu Galán (dissabte 12/03 11.00 h). Cal recordar que també tindrem rutes literàries o un gran quiz (dissabte 12/03 22.00 h) per posar a prova els coneixements sobre literatura.
I AMB EDITORIALS INDEPENDENTS en una aposta clara per la bibliodiversitat
Una de les parts més importants de les Viles del Llibre és el mercat d’editorials independents. En el cas de l’Escala, la bibliodiversitat estarà més que garantida durant aquest cap de setmana, gràcies a les propostes que ofereixen una quarantena d’expositors de tots els gèneres i provinents d’arreu del territori de parla catalana, incloent-hi 12 segells valencians.
L’Escala, Vila del Llibre és una iniciativa de l’Ajuntament de l’Escala que forma part de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, impulsada per VilaDelLlibre.CAT. L’edició 2022 compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Institució Alfons el Magnànim, i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. A més, hi col·laboren la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València i el Museu de l’Escala.