10a Trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques
-
Inici
18 de novembre de 2023
09:00 -
Final
19 de novembre de 2023
15:00
Vidreres acull la 10a trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques
El cap de setmana del 18 i 19 de novembre Vidreres celebrarà la trobada amb la participació de 14 municipis vinguts de Catalunya, Catalunya Nord i Itàlia.
S’han programat diversos actes centrats en els àpats històrics catalans, on destaca el tastet oficial d’escudelles, ranxos i sopes històriques que es farà el diumenge 19 a les 13 h a la Plaça Lluis Companys
El cap de setmana del 18 i 19 de novembre Vidreres acollirà la 10a trobada d’Escudelles, Ranxos i Sopes històriques, coincidint amb la Festa Petita. En aquesta festivitat hi participaran 14 colles provinents de municipis catalans, Catalunya Nord i Itàlia, on aquests plats són tradició.
Aquesta trobada pretén mantenir la memòria històrica de les festes patrimonials i preservar el seu àpat patrimonial local. L’any 2005, Gelida va acollir la primera edició i el 2013, va ser Vidreres qui va acollir la segona, amb l’objectiu de reunir les colles, relacionar-se i compartir la cultura i tradicions. Des de fa més de 10 anys aquesta trobada ha seguit per les diferents poblacions associades a la FERSHC (Federació d’Escudelles Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya).
En aquesta 10a edició hi participaran un total de 14 municipis: Albons, Castellterçol, Capmany, El Soler (Catalunya Nord), Gelida, Isona, la Seu d’Urgell, Montmaneu, Ponts, Rialp, Talarn, Varallo (Itàlia), Verges i Vidreres, on les diferents colles de cada població presentaran els plats tradicionals locals al municipi selvatà.
Durant dos dies, 18 i 19 de novembre, s’han organitzat diferents activitats per a tothom relacionats amb aquesta tradició. Se celebraran debats sobre la temàtica UNESCO, sobre la figura de la dona i sobre aspectes més culinaris amb la presència de ponents de renom. El més esperat tindrà lloc diumenge a les 13h a la Plaça Lluís Companys, quan tothom qui vulgui podrà participar en un tastet dels plats de cada municipi que les colles començaran a preparar a les 6 del matí.
El municipi selvatà acull per segona vegada la trobada, remarcant i donant a conèixer el plat tradicional del municipi. Jordi Camps, alcalde de Vidreres ha destacat que la 10a edició és moltimportant: “Vidreres tornarà a acollir i gaudir d’una tradició molt arrelada al municipi i la podrem compartir amb altres poblacions. El Ranxo de Vidreres és una tradició de fa més de 150 anys i estem orgullosos d’avui dia poder compartir aquest plat i celebrar una trobada amb altres municipis”.
El ranxo a Vidreres
L’origen de la festivitat del ranxo a Vidreres és desconegut. La gent gran del poble sempre han comentat que aquesta tradició es remunta molt abans de l’any 1866, que quan es va fundar el Casino la Unió, els avis ja en parlaven. La festa, amb més de 150 anys d’història, ha perdurat amb els anys gràcies als seus veïns i veïnes.
El ranxo s’ha associat al Carnaval, concretament, a Vidreres se celebra el dimarts d’aquesta festivitat. Segons mana la tradició, durant la vigília, els membres de la comissió, els ranxers i ranxeres, pubilles i hereus i una cercavila de músics recorren els carrers del municipi i les masies per a recollir els ingredients que es couen l’endemà a l’aire lliure en peroles grosses d’aram amb foc de llenya per a tothom que hi assisteixi.
El dia de la Festa del Ranxo, a primera hora, els ranxers comencen a encendre el foc que farà bullir el Ranxo. A l’hora de dinar se serveix a tothom un bon plat del tradicional àpat local. La il·lusió, l’orgull i l’esforç dels membres de la Comissió del Ranxo i els veïns i veïnes de Vidreres converteix aquesta festivitat en la jornada més especial de l’any de Vidreres.