Cartes clandestines d’un condemnat a mort – Girona 1940

This event has ended

Un recorregut basat en els 35 escrits de Josep Turon Mir, durant els seus 291 dies de captiveri a la presó de Girona, del 25 de febrer al 14 de novembre de 1940. Un testimoni colpidor dels consells de guerra i de la duresa del que suposava estar condemnat a mort en espera de l’execució de la sentència.

El MHG va acollir la presentació del llibre Correspondència clandestina. Josep Turon Mir. 291 dies davant de la mort. Cartes des de la presó de Girona (1940), de Josep Casadellà Turon que publica els escrits que el seu avi, Josep Turon, un cop condemnat a mort, va fer arribar al seu amic Josep Alsina, també a la presó de Girona. Tant un com l’altre eren conscients que s’hi jugaven la pell si s’interceptaven els seus missatges. Escrits en català prou correcte narren el dia a dia de la vida a “la nevera”, les “picades-afusellaments”, les estones d’humor i de convivència amb els companys de cel·la… Probablement les famílies dels afusellats no van poder conèixer mai aquestes vivències degut a la censura de la correspondència oficial.

El llibre de Josep Casadellà posa de manifest com, a partir de l’entrada de l’exèrcit franquista, es va posar en marxa un enorme aparell de repressió a través de depuracions, tribunals de responsabilitats polítiques, confiscacions i consells de guerra sumaríssims. Aquest va ser el cas, entre molts altres, de Josep Turon Mir, líder local del sindicat agrícola Unió de Rabassaries l’any 1934 i alcalde de Santa Coloma de Farners del 9 de setembre al 21 d’octubre de 1937, que va ser jutjat per un Tribunal Militar en Consell Sumaríssim d’Urgència, amb la petició fiscal de pena de mort.

[+] Inscripcions