Festa i Fira de la Matança del Porc de La Cellera de Ter 2025
-
Date
9 de març de 2025
-
Time
09:00 - 16:00
LII Festa i Fira de la Matança del Porc de La Cellera de Ter
La Festa i Fira de la Matança del Porc de La Cellera de Ter és una de les celebracions més emblemàtiques del municipi, amb una història que es remunta a la dècada dels 70. Va néixer com una iniciativa del Centre Parroquial per dinamitzar les activitats familiars i va ser impulsada per Mn. Emili Bohigas i Joan Novich Palahí, carnisser del poble. La primera edició es va celebrar amb un dinar popular inspirat en els àpats tradicionals de matança del porc, i el seu èxit va ser immediat. En pocs anys, la festa va guanyar popularitat, passant de 250 participants en la primera edició a més de 1.800 el 1981. Aquest creixement va portar a canvis d’ubicació i a la incorporació de noves activitats, com la fira de productes artesans el 1986 i la participació de Geganters i Grallers el 1993.
Amb el temps, la festa s’ha anat adaptant a les normatives i necessitats del poble, incorporant una fira de brocanters el 1998 i convertint-se en un esdeveniment cultural de referència a la Selva interior. Tot i que el 1995 es va deixar de realitzar la matança del porc per imperatiu legal, l’esperit de la celebració s’ha mantingut, i la festa continua aplegant centenars de persones cada any. A més del dinar popular, avui dia s’ofereixen activitats com exposicions de vespes i lambrettes, cercaviles amb gegants, tallers infantils i campionats tradicionals, consolidant-se com una trobada intergeneracional que manté viva la tradició i el sentiment de comunitat.
Programa de la Matança de la Cellera de Ter
- a partir de les 9 h: fira artesanal i mercat de broncanters. Hi haurà servei de bar i esmorzar de pagès
- 9.30 h: trobada-exposició de vespes i lambrettes (Girona Scooter Club)
- 11 h: cercavila dels Gegants de La Cellera de Ter i la mascota de la festa, en Rodanxó
- 11.30 h: taller infantil de fer hamburgueses i demostracions de la preparació de l’àpat. També hi haurà un taller artístic
- 12 h: III Campionat de llançament d’espardenya
- 12.30 h: sardanes amb la cobla Principal de Banyoles
- 14 h: dinar popular. Preus: 20 € (adults) i 10 € (infantil). Cal dur plat, got i coberts.
- 15.30 h: III Combat de corrandes