Fira Orígens 2023
-
Start
18 de novembre de 2023
09:00 -
End
19 de novembre de 2023
20:00
Fira agroalimentària de productes de qualitat. Les verdures ecològiques, la pasta sense gluten o els anomenats superaliments, són algunes de les novetats més en tendència que estaran presents a la fira.
Per l’Aula de Cuina hi passaran grans professionals de la cuina:
- Clara i Carlota Puigvert (Les Cols ** + *Verda, Olot) mostraran el compromís de l’estrellat restaurant amb els productes autòctons de la Garrotxa
- Iolanda Bustos, la xef de les flors, exhibirà el seu coneixement sobre plantes i herbes comestibles
- Anjalina Chugani (Indian Conscious Food and Lifestyle) delectarà als assistents fent plats vegetals del seu país d’origen
- David Colom (L’Hostalet, Hostalets d’en Bas) actuarà en representació del col·lectiu Cuina Volcànica i posarà l’accent sobre els productes de tardor de la Garrotxa
- Cristina Feliu i Àlex Carrera (L’Aliança d’Anglès *, Anglès) cuinaran allò que els brinda l’horta dels seus proveïdors de confiança
- Maria Nicolau, cuinera i divulgadora, autora del llibre Cuina o Barbàrie, sorprendrà al públic amb un espectacle de plats inèdits
- Myrto Kalle ensenyarà a fer plats fàcils i saludables d’inspiració grega
- Pep Nogué (La fonda de Catalunya Ràdio) estarà acompanyat de la dietista Anna Paré, experta en la relació entre hàbits saludables i salut mental, per mostrar-nos la relació entre els aliments i la memòria
- Laura Tejero, Joan Morillo, Arnau Casadevall i Isidre Soler (Divinum, Girona) cuinaran plats refinats de cuina vegetal
- Sílvia Fernández, Bàrbara Fumadó i Vicky Lago (Primera Planta, Olot) ens ensenyaran a fer plats de cuina verda saludable
- Adrià Juncà (Ca l’Enric *, Vall de Bianya), tercera generació del mític restaurant, explicarà com incorporar fruites i vegetals a la cuina dolça de Ca l’Enric.
- L’Aula de Tast acollirà degustacions de diversos productors presents a la fira, com ara:
- Productes de la Garrotxa amb Gastroteca (el portal de comercialització de referència dels productes agroalimentaris de Catalunya)
- Delit (la plataforma en línia de la gastronomia de la comarca que enxarxa productors, botigues, restaurants i experiències gastronòmiques)
- Poma de muntanya (Biolord)
- Espirulina (Organa Espirulina)
- Avellanes (Ca Rosset)
- El kombutxa (Enso Ferments)
- Flaones, el dolç medieval (amb Albert Pizarro de INS Olivar Gran i Lluis Riera de Cacau Pastisseria)
- Tast a cegues de productes de mar i muntanya de Girona Excel·lent (segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona)
- Formatges artesans catalans d’ACREFA (Associació Catalana de Ramaders i elaboradors de formatge artesà)
- Xuixos de Girona (Xuixos Castelló, Caram Caram i Gastroteca)
- Botifarres catalanes (Confraria del Gras i el Magre i Fundació oficis de la carn)
- Xocolates artesanes i vi dolç (Menjamques, Aynousé, Ferrer Xocolata, Terra la Vita i Celler Mas Ponsjoan)
Pel que fa a l’espai firal, hi haurà 60 estands amb productors que exposaran els seus millors productes als visitants a través de l’intercanvi de tiquets i també es podran comprar directament al productor, que sempre és darrera el taulell, un valor afegit i un element de confiança, senya d’identitat de Fira Orígens, en el que va ser pionera. Cal destacar que un 26% s’estrenen a la Fira i que els productes ecològics superen el 43% de l’oferta. Entre els nous productes que s’hi presentaran, cal fer esment dels cereals ecològics per esmorzar, la pasta de blat escairat sense gluten, l’espirulina fresca, les verdures i hortalisses ecològiques o l’all negre i els seus derivats, entre molts d’altres.
Així mateix es tornarà a celebrar la 2a edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana, que va tenir una gran acollida el 2022 i que s’organitza juntament amb la Confraria del Gras i el Magre i de la Fundació Oficis de la Carn. També s’atorgaran els Premis als Millors Productes, el Millor Estand, que tenen per objectiu projectar una imatge de qualitat i impulsar i fomentar la innovació; i Millor Estand Sostenible d’Orígens 23, una ferma aposta ja que Fira Orígens és conscient del gran repte que suposen els Objectius de Desenvolupament Sostenible que Nacions Unides vol assolir el 2030 i s’ha alineat amb aquest compromís, amb aquesta i d’altres iniciatives.
A la ciutat també s’hi duran a terme nombroses activitats entre les quals podem esmentar la presentació de L’odissea de Latung La La de David Ymbernon, una peça de poesia visual escènica, d’objectes i parateatral, on tot aquest univers ens alimenta els sentits, amb música en directe al Teatre Principal d’Olot; la projecció de “The menu” i una proposta culinària inspirada en el film a càrrec del restaurant L’Equilibri en el marc del cicle de cinema gastronòmic; o La Comerciada, la diada del comerç local, en la que més de 70 establiments d’Olot oferiran activitats, premis i sortejos.
El preu d´entrada a la fira és de 5 € i inclou 5 tiquets de degustació. L’Aula de Cuina és d’accés lliure amb l’entrada al recinte, mentre que l’Aula de Tast té un cost de 1 € i cal inscriure’s a l’entrada de la fira.
L´horari serà el dissabte 18 de novembre des de les 10 del matí a les 9 de la nit i el diumenge 19 des de les 10 del matí a les 8 del vespre.
Orígens, promoguda per l’Ajuntament d’Olot compta amb el suport, entre d’altres, de la Diputació de Girona, Girona Excel·lent, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Prodeca.