Mercat de les Herbes de la Ratafia
-
Start
3 de maig de 2019
10:00 -
End
5 de maig de 2019
20:00
Des de fa 66 anys, Santa Coloma de Farners acull un dels esdeveniments méciutat, el Concurs-Exposició de flors i plantes, que mostra a totes les colomenques la gran feina feta per moltes ciutadanes durant tot l’any cuidant i polint les seves millors peces per lluir l’esclat de la primavera i festejar l’arribada del bon temps.
També des de fa 6 anys, s’ha afegit a tant assenyalada data el Mercat de les Herbes de la Ratafia, que mitjançant xerrades, conferències i tallers vol mantenir la gran tradició remeiera i ratafiaire de les nostres ontrades. Els concerts, els espectacles i altres activitats de carrer ens obren els sentis a un poble que s’engalana i surt a la plaça a gaudir de la llum de maig i l’escalfor del sol de primavera.
El Concurs de flors i el Mercat de les Herbes són un moment ideal per deixar enrere els costums de l’hivern, sortir de casa i esmolar els sentits. És el tret de sortida per retornar al bosc, a la caminada de mitja tarda, a retrobar les olors, els colors i els gustos de la terra que ens obsequia, un any més, amb la seva força. Durant aquest cap de setmana ens posarem la mel a la boca perquè ens vinguin ganes d’aprofitar la primavera fins el darrer moment. Descordeu-vos els cinturons que ens aturem per viure una mica més intensament.
DIVENDRES 3 DE MAIG
22 h Pl. Farners
Tast musicat: els 5 sentits de la ratafia. Espectacle tast creat per a l’ocasió, que combina música, degustació i literatura a través de la música folk de Dispoti, el guiatge de La Sobirana i la col·laboració de la Biblioteca Joan Vinyoli.
Places limitades; preu 8 €. Inscripcions a www.lasobirana.cat
DISSABTE 4 DE MAIG
Durant tot el dia
Mercat del rest amb productors locals de verdures i recol·lectors d’herbes. També mercat setmanal a la plaça del Firal. Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners (durant tot el dia). A l’Arxiu Comarcal podreu visitar l’exposició “Doctor Codina: metge, botànic, micòleg”. A la parada de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes. Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art.
10 h Parc de Sant Salvador
Sortida familiar amb nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia, amb Anna Selga (farmacèutica i experta en herbes).
10 h Pl. Farners
Taller “Sabó natural enfeltrat amb esponja de llana d’ovella”, amb Laia Aguilà, del Talleret del Clot. Preu: 3 €.
10.30 h Arxiu Comarcal
Presentació del llibre Les plantes de la ratafia, del laboratori a la cuina, a càrrec de les seves autores, Mica Gassiot, Ester Boix i Carme Pedrola.
11 h Pl. Farners
Sortida de la ruta guiada per l’Univers de la Ratafia, a càrrec de La Sobirana Cooperativa. Passeig per conèixer la relació entre aquest licor i els racons més sorprenents de Santa Coloma, amb tast final de les Ratafies 1842. Preu: 10 €; inscripcions a www.lasobirana.cat
11 h Pl. Farners
1r Concurs de trencaclosques de Santa Coloma de Farners: competició entre 15 parelles per resoldre un trencaclosques de 500 peces; obsequi per tots els participants i premis per les 3 primeres parelles. Cal inscriure’s individualment, les parelles es faran aleatòriament a l’inici del concurs; edat mínima 16 anys. Preu per persona: 3 €. Col·labora Educa Borras.
11.30 h Pl. Farners
Taller “Decorem amb les plantes de la ratafia”, a càrrec de l’Espai Can Mir.
12 h Arxiu Comarcal
Xerrada “Joaquim Codina i la seva aportació a la botànica, aspectes etnobotànics i etnomicològics”, a càrrec del Dr. Joan Vallès, catedràtic de Botànica a la UB i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC.
12 h Plaça Farners
Concert, a l’hora del Vermut, amb els combos de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó.
12 h Eixida Can Pinxo
Tast de vins naturals a càrrec de Dani M. Felguera, sommelier del Celler de Can Roca. Places limitades a 15 participants; preu: 10 €.
12.30 h Pl. Farners
Taller i tast de cuina: elaboració d’aperitius amb herbes aromàtiques amb Laia Farré, de La Cuina de na Laia. Preu: 3 €.
13 h Pl. Farners
Presentació de l’edició especial de la millor ratafia local 2018 amb la guanyadora, Imma Calderón. Només se n’han fet 200 unitats, numerades, que seran a la venda exclusivament aquest cap de setmana.
16 h Pl. Farners
Demostració de com fer un vestit de vímet per a una garrafa, a càrrec d’Aleix Grifoll, cisteller.
16 h Pl. Farners
Taller per a la mainada “Remeis naturals de fregues per als cops”, a càrrec d’Anna Selga, farmacèutica i ratafiaire. Preu: 3 €.
16 h Casa de la paraula
Xerrada “Sentir, tocar i tastar”, sobre els Parcs de les Olors, i presentació del llibre amb el mateix nom, a càrrec de Pilar Comes. A continuació, taller per fer-se un perfum personal amb olis essencials. Preu: 3 €.
16 h Arxiu comarcal
Taller d’iniciació d’anàlisi sensorial de la mel a càrrec d’Enric Campi, M. Àngels Boixadera, Sandra Garcés i Miquel Gil. Amb la col·laboració de l’EAF Casa Xifra.
17 h Pl. Farners
Taller “Ungüent de calèndula”, a càrrec de Núria Draper, recol·lectora i aficionada a les plantes remeieres. Preu: 3 €.
17.30 h Casa de la paraula
Taller “Les Plantes de la mel”, a càrrec de fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins, i presentació d’El llibre de la mel, de la Col·lecció de l’Ermità. Prepararem una tisana com es feia abans i en farem un tast juntament amb la Ratafia de l’Ermità.
18 h Pl. Farners
Taller “Herbolària menstrual: plantes per a les dones”, a càrrec d’Amanda Atzavara de Donacura. Preu: 3 €.
18 h Pl. Farners
Explosió de les Essències de les herbes de la ratafia. Activitat de lleure organitzada per la Confraria Jove i dirigida als joves del poble: guerra de cebetes, escenari d’obstacles i amagatalls i molt més… (Cal que els participants portin ulleres de sol o d’aigua per protegir-se els ulls).
19 h Pl. Farners
Espectacle “Paella xinxollada”, amb el col·lectiu Compartir Dona Gustet. Mentre cuinem la paella seurem al voltant per compartir receptes, històries i cants. Amb intervencions d’artistes, productors i músics locals, espectacle de dansa aèria i altres sorpreses… Ho organitza La Bulla.
21 h Pl. Farners
Sopar popular de paella xinxollada. Preu d’un plat de paella, pa, vi i postres: 10 €. Venda de tiquets a la parada de La Bulla durant el dissabte; venda anticipada a Can Net. Reserves a www.ratafia.cat.
22.30 h Pl. Farners
Espectacle poeticomusical “Els homes que parlen sols”, de Godai Garcia i Guillem Ramisa.
23.00 h Pl. Farners
Concert de Karamba, set dones i set històries s’uneixen per expandir la melassa a granel, a través de la música llatina.
DIUMENGE 5 DE MAIG
Durant tot el dia
Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners (durant tot el dia). Últim dia de l’exposició “Doctor Codina: metge, botànic, micòleg” a l’Arxiu Comarcal, i exposició “De Bingen a Gombrèn: deu segles de plantes remeieres” al local d’Òmnium Cultural. A la parada de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes. Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art.
10.30 h Local d’Òmnium Cultural
Inauguració de l’exposició “De Bingen a Gombrèn: deu segles de plantes remeieres” i xerrada “Hildegarda de Bingen no fou ratafiaire, descobrim els seus licors remeiers”, a càrrec de Lluís Borrell, de l’Associació Jardí botànic de Gombrèn.
11 h Pl. Farners
Parades d’herbes dels Petits Confrares dedicades a les herbes de la Ratafia. Tot seguit, lliurament del premi a la remeiera emèrita: Pilar Solà Recasens.
11 h Pl. Farners
Taller “Oli per a massatge eròtic” a càrrec de Gemma Serra de Las Tremendinas. Preu: 3 €.
11 h Arxiu Comarcal
Xerrada “Cura del jardí ecològic: l’experiència del Jardí Botànic Marimurtra de Blanes”, a càrrec de Ventura Torroella i Núria Farré.
11.30 h Local Òmnium cultural
Xerrada “Alfred Vogel: de l’etnobotànica a la indústria, un cas excepcional”, a càrrec de la Dra. Montse Parada, etnobotànica i farmacèutica, directora tècnica de Bioforce A. Vogel.
12 h Pl. Farners
Taller “Refrescos i begudes florals”, a càrrec de Marissa Peláez, de Cor de Montseny. Preu: 3 €.
12 h Pl. Farners
Concert de Reggae per xics amb la presentació de l’espectacle premiat “Ballant damunt la lluna”.
14 h Pl. Farners
Dinar popular a través d’un “Viatge Gastronòmic a Pagès” guiat per Eixarcolant; un àpat saludable i sorprenent per redescobrir la cuina de principi del s. XX tot dinant. Preu 10 €, compra de tiquets a www.eixarcolant.cat i i a la parada de la Confraria de la Ratafia el mateix diumenge.
16 h Parc St. Salvador
Sortida per a conèixer la vegetació ruderal i recol·lecció de vegetació comestible. Punt de trobada al pont del parc de Sant Salvador, amb el col·lectiu Corremarges.
17 h Pl. Farners
Passejada amb patinets engalanats amb herbes pels carrers del centre i acompanyats pels capgrossos de Santa Coloma. Col·labora la Colla Gegantera.
17.30 h Pl. Farners
Taller familiar “Fem una focaccia d’herbes amb els més menuts”, amb Joaquim Manco, de la Pastisseria la Gasela. Preu 3 €.
18 h Arxiu Comarcal
Xerrada “La recuperació dels coneixements tradicionals com a eina d’un nou model agroalimentari”, basada en la tesi doctoral de Marc Talavera, del col·lectiu Eixarcolant.
19 h Pl. Farners
Tancament de festa amb l’espectacle científic, amb Dani Jiménez i batucada amb la Confraria Jove
més informació a http://ratafia.cat/