Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala

museu de l'escala

El Museu

L’Alfolí de la Sal acull actualment el Museu de l’Escala, amb l’exposició permanent “L’Escala i la Mar d ‘Empúries”, l’Arxiu Històric de l’Escala i l’Espai Víctor Català-Alfolí de la Sal, centre de difusió de l’obra d’aquesta escalenca universal, gran escriptora de les Lletres Catalanes.

L’Alfolí de la Sal de l’Escala és un edifici construït prop de la platja de l’antic port, al carrer Alfolí, número 6. Malgrat que la llinda del balcó principal porta la data 1697, la seva funció com a Alfolí o magatzem de sal comença el 1716.

L’Alfolí era l’antic magatzem de sal, quan aquesta era monopoli reial. La sal arribava per mar en grans vaixells de cabotatge, es guardava a l’Alfolí i es distribuïa al pobles de l’interior, fins a la fi del monopoli de la sal, l’any 1869. Des de llavors va tenir diferents funcions i s’anà degradant fins que l’any 2006 l’Ajuntament de l’Escala va comprar l’edifici i va començar la seva restauració, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i fons europeus, per a destinar-lo a la conservació i difusió del patrimoni cultural i natural de l’Escala.

Espai Victor Català

L’Espai Víctor Català-l’Alfolí de la Sal acull l’obra artística més representativa (olis i dibuixos), especialment els que fan referència a Solitud i al paisatge, en consonància amb l’exposició de la primera planta que explica l’evolució del paisatge de l’Escala. S’hi exposen també les primeres edicions i traduccions de la seva obra cabdal Solitud, així com una rèplica del manuscrit original. Tres plafons expliquen la biografia, la gènesi de la novel·la i el paisatge literari de Solitud. També s’hi poden veure objectes personals, com la ploma que utilitzava l’escriptora per escriure.

Visita Virtual al Museu de l’Escala

Entra i passeja per les sales de l’Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala i l’Espai Víctor Català amb l’acompanyament musical al violoncel de Ramon Bassal i al piano de Marc Piqué, per conèixer la història de l’Escala i la trajectòria artística i literària de Caterina Albert i Paradís, Víctor Català.

Tríptic del Museu de L’Escala

Alfoli-de-lescala-triptic

[+] Descarregar en pdf

Horari Alfolí de la Sal

  • Del 15 de març al 15 d’octubre: de dimarts a diumenge de 10 a 13 i  de 17 a 20h ;  diumenge tarda tancat.
  • Del 16 d’octubre a 14 de març: de dimarts a diumenge de 10 a les 13h.
[+] Per informació d’activitats: infomuseu@lescala.cat

Tel: 972 059 823

Preu:

  • Entrada general: 3 €
  • Entrada estudiants i jubilats: 1’5 €
  • Entrada gratuïta: menors de 12 anys

On està el Museu de L’Escala

La Festa de la Sal

L’any 1997, coincidint amb els 300 anys de l’Alfolí de la Sal, va néixer la Festa de la Sal per rememorar els orígens pescadors i saladors, la relació de tot un poble amb la mar i per a transmetre aquest món a les generacions futures. L’any 2016 la Generalitat la va declarar Patrimoni Festiu de Catalunya. L’any 2017, 20 anys després, l’Alfolí s’ha recuperat per a la ciutadania com a Museu de l’Escala.

La Festa de la Sal se celebra a la platja de l’antic port de l’Escala, cada tercer dissabte de setembre, pels volts de l’equinocci de tardor, quan acabava la temporada de pesca del sardinal, tornaven les famílies de pescadors que anaven a fer tenda a altres platges de la costa i començaven els preparatius de la verema.

La festa mostra tots els elements essencials de la vida quotidiana de les famílies de pescadors de l’Escala com són els oficis, les danses, les cançons i la cuina. 

festa-de-la-sal-lescala

[+] Descarregar en pdf

[+] Informació