Museu de l’Anxova i de la Sal

Museu de l'Anxova i de la Sal l'escala

El Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala: un viatge a la tradició saladora

El Museu de l’Anxova i de la Sal, inaugurat l’any 2006, és una institució dedicada a la recuperació, conservació i difusió del patrimoni cultural de l’Escala, especialment centrat en la tradició saladora del poble. Ubicat a l’antic escorxador, el museu ens submergeix en la història de la pesca i la salaó del peix blau, des del segle XVI fins a l’actualitat, oferint una experiència única a la costa catalana.

La indústria de la salaó d’anxoves ha estat una part fonamental de l’economia de l’Escala durant segles, donant fama al poble arreu del món. El museu destaca aquesta tradició, presentant la seva evolució i la importància cultural i econòmica que ha tingut per a la comunitat.

Exposicions i Col·leccions

El Museu de l’Anxova i de la Sal mostra la història de la pesca i la salaó amb una col·lecció en 5 sales de les exposicions permanent que inclou eines i objectes relacionats amb aquestes activitats. A més, el museu acull exposicions temporals de gran format sobre temàtiques etnològiques, com “El Fluvià, tres comarques i un riu”, “El conreu de l’arròs”, “Una mar de vinyes” i “La salaó de peix a Empúries i l’Escala”.

Una part important de la missió del museu és preservar la història oral de l’Escala a través del projecte “El Fil de la Memòria”. Aquest projecte recull testimonis de persones grans, enregistrant les seves vivències per a la posteritat. El museu edita regularment la revista Fulls d’Història Local, així com catàlegs d’exposicions i vídeos d’enregistraments.

La Festa de la Sal

Des de 1997, coincidint amb el III Centenari de l’Alfolí de la Sal, el museu organitza anualment la Festa de la Sal. Celebrada cada tercer dissabte de setembre, aquesta festa és l’acte més important de difusió del patrimoni immaterial de l’Escala. La comunitat participa activament en aquesta celebració, que atrau multitud de visitants gràcies a la seva autenticitat. Durant la festa, es fa un homenatge als avantpassats pescadors i saladors amb una mostra d’oficis mariners, cançons tradicionals i danses com la Farandola i el Ball del Drac.

Espais Complementaris del Museu de l’Anxova

El Museu de l’Escala gestiona diversos espais patrimonials, incloent el Museu l’Alfolí de la Sal i la Casa Pescadors “Can Cinto Xuà. L’Alfolí de la Sal, inaugurat com a equipament cultural l’any 2017, acull el Museu de l’Escala, l’Arxiu Històric i l’Espai Víctor Català-Alfolí de la Sal, dedicat a la difusió de l’obra de l’escriptora escalenca.

Com arribar al Museu de l’Anxova i la sal?

El Museu de l’Anxova i de la Sal es troba a l’Av. Francesc Macià, 1, 17130 L’Escala, Girona. És a la zona del centre de l’Escala, a prop de la platja

Horaris del museu de L’Escala:

  • Feiners (15 març – 15 octubre): 10:00-13:00 i 17:00-20:00
  • Feiners (16 octubre – 14 març): 10:00-13:00 i 17:00-20:00
  • Diumenge i festius: 10:00-13:00
  • Tancat: Dilluns (excepte festiu) i diumenge tarda

Preu del museu de l’Anxova i la Sal:

  • Entrada Conjunta General (inclou els dos museus): 3,00€
  • Entrada Conjunta Reduïda (inclou els dos museus): 1,50€ (Jubilats, Estudiants, Carnet Jove, Aturats, Persones amb mobilitat reduïda o amb discapacitat, Famílies nombroses, Grups a partir de 10 persones)
  • Entrada Gratuïta: Menors de 18 anys, Docents, Membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) i COM degudament acreditats

El Museu de l’Anxova i de la Sal és un testimoni viu de la rica tradició saladora de l’Escala. A través de les seves exposicions, activitats i projectes, el museu preserva i difon la història i el patrimoni cultural del poble, convidant els visitants a descobrir i gaudir d’un llegat únic.