Farmàcia Antic Hospital Santa Caterina de Girona
L’Antiga Farmàcia de l’Hospital de Santa Caterina: un tresor farmacèutic del Segle XVIII
La farmàcia hospitalària de l’antic Hospital de Santa Caterina és un dels conjunts farmacèutics més notables i ben conservats del segle XVIII, situat a Girona. Aquest espai històric, que ha estat en ús des de finals del segle XVII fins a principis del segle XXI, ofereix una visió fascinant de la pràctica farmacèutica i mèdica de l’època barroca.
Història i Importància de la Farmàcia del Santa Caterina
Construïda com a part de l’hospital fundat al segle XVII, la farmàcia va ser una peça clau en l’atenció sanitària de l’època. A diferència d’altres farmàcies contemporànies com la de Llívia, que servien a tota la població, la farmàcia de Santa Caterina estava destinada exclusivament als pacients hospitalaris. Aquest fet li confereix una singularitat especial en la història de la farmàcia a Catalunya i Europa.
La farmàcia es troba ubicada a la planta baixa de l’antic hospital, amb accés directe des del pati interior. L’estança és rectangular i està coberta per una volta d’aresta decorada amb pintures al·legòriques del segle XIX, que al seu torn amaguen pintures més antigues d’època barroca amb al·legories galèniques. Aquestes decoracions aporten un valor artístic afegit a l’espai, mostrant l’evolució estètica al llarg dels segles.
Un dels elements més destacats del mobiliari és el cordialer, un armari decorat on es guardaven els medicaments més preuats. Aquest armari està integrat en un conjunt de prestatgeries que encara avui es conserven en excel·lent estat. La farmàcia alberga una col·lecció impressionant de més de 300 pots de ceràmica blanca vitrificada dels segles XVII i XVIII, considerada una de les més importants d’Europa tant per la seva cronologia com per la quantitat de recipients. A més, es poden veure diversos morters, flascons de vidre bufat i recipients de fusta, que completen aquest conjunt històric.
Un altre tresor d’aquesta farmàcia és la seva biblioteca. Recull diverses publicacions i tractats relacionats amb la medicina, que abasten des del segle XIII fins al segle XX. Aquesta col·lecció és essencial per comprendre l’evolució del coneixement mèdic i farmacèutic al llarg dels segles.
Visites a la Farmàcia del Santa Caterina
Actualment, el Museu d’Art de Girona gestiona els espais patrimonials de l’antic Hospital de Santa Caterina. Les visites a la farmàcia i altres espais històrics es realitzen a través de visites guiades, per a les quals és necessari fer una reserva prèvia a les visites mensuals programades. Durant la visita, els visitants poden explorar el Pati de les Magnòlies amb esgrafiats de principis del segle XX, l’espai d’interpretació de l’antic hospital, el vestíbul amb arrambadors del segle XVII, i l’antiga capella, on s’exposa el quadre “El gran dia de Girona” de Ramon Martí i Alsina (1826-1894).
Com deiem el museu d’Art de Girona organitza diferents Visites guiades a l’antiga Farmàcia de l’Hospital de Santa Caterina de manera periòdica. Podeu consultar en la seva agenda, i el preu de la visita ronda entre 3 i 5€.
També podeu entrar dins del patí de les Magnolies i treure el cap, tot mirant des de la porta principal de la Farmàcia.
L’Antic Hospital de Santa Caterina, d’època barroca, es troba situat sobre un barri medieval del qual encara es conserven restes arqueològiques. En actiu durant més de tres segles, avui dia l’edifici acull la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, mantenint viu l’esperit de servei públic que va caracteritzar el seu origen.
La farmàcia de l’antic Hospital de Santa Caterina no és només un espai de conservació d’objectes històrics, sinó un testimoni viu de la història de la medicina i la farmàcia. La seva rica col·lecció, la seva arquitectura i decoració, així com la seva biblioteca, la converteixen en una visita obligada per a qualsevol persona interessada en la història de la salut i la ciència.
Com arribar a l’antiga Farmàcia de l’Hospital Santa Caterina?
La Fàrmacia de l’àntic Hospital Santa Caterina està ubicada en el lateral esquerra del patí de l’edifici. En la Plaça Pompeu Fabra, 1 de Girona.