Monestir de Sant Pere de Rodes

Sant pere de Rodes

El colós del Cap de Creus. Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes

El Monestir de Sant Pere de Rodes és un dels monuments més singulars i ben conservats de l’arquitectura romànica catalana. Situat en un dels cims de la Serra de Rodes, al nord de l’Alt Empordà, el monestir va ser el principal centre espiritual del comtat d’Empúries durant quatre segles, del segle XI al XIV.

Aquesta obra arquitectònica està formada per l’església, el campanar, el claustre, les sagristies, les dependències convencionals per fer-hi vida i el Palau de l’Abat. Els diversos edificis s’organitzen al voltant del claustre i l’església, que va ser aixecada entre els segles X i XI.

L’església és una peça excepcional dins del romànic català per la seva originalitat i antiguitat. La construcció destaca per la gran alçada que li proporciona un original sistema de pilars i dobles columnes i per la riquesa ornamental present en els capitells i en la portalada, obra del Mestre de Cabestany.

El Monestir de Sant Pere de Rodes està construït en terrasses per adaptar-se al terreny i des del monestir es pot gaudir d’una de les millors vistes del Cap de Creus. Els escassos fragments que han arribat fins a nosaltres de la portalada ens donen mostra de la seva extraordinària qualitat, probablement una de les millors de la seva època.

Sant pere de rodes emporda

A l’exterior, poc abans d’arribar-hi, hi ha les restes del poble medieval de Santa Creu de Rodes, entre les quals destaca l’església de Santa Helena de Rodes. En aquest espai es reuneixen tres elements que representen els puntals de la societat feudal: els que resen, al monestir de Sant Pere de Rodes; els que produeixen, al poblat de Santa Creu, i els que lluiten, al castell de Verdera.

El Monestir de Sant Pere de Rodes va esdevenir el monestir més important del comtat d’Empúries, tant pel paper rellevant dels seus abats com per ser un important centre de pelegrinatge gràcies a les relíquies que custodiava. Des de la seva fundació, va gaudir de la protecció dels comtes d’Empúries, que el van dotar de terres i privilegis, i això va fer que es convertís també en un important senyor feudal. Entre els seus dominis hi havia Santa Creu de Rodes, un poble dedicat fonamentalment al comerç i la producció artesana que atenia les necessitats del monestir. Gràcies als pelegrinatges, entre els segles XII i XIV, va gaudir d’una gran prosperitat, fins a arribar a tenir uns 250 habitants. Però les guerres, els saquejos i els estralls causats per les males collites i les epidèmies van afectar greument el monestir al llarg del temps. Durant la Guerra dels Segadors (1640-1652), el monestir va ser abandonat i saquejat, i els seus habitants van ser dispersats. A partir d’aquell moment, el monestir va quedar en ruïnes i va ser objecte de diversos intents de restauració al llarg dels segles XIX i XX.

Avui en dia, el Monestir de Sant Pere de Rodes és un important centre turístic i cultural de la comarca de l’Alt Empordà, a Catalunya. Les seves ruïnes són visitades per milers de turistes cada any, i s’hi celebren diversos esdeveniments culturals, com concerts i exposicions. A més, el monestir és un exemple destacat de l’arquitectura romànica catalana i un testimoni de la història de la zona.

Visita al Monestir de Sant Pere de Rodes

Per visitar el Monestir de Sant Pere de Rodes, és important saber que es troba en un lloc elevat i que l’accés a peu pot ser una mica complicat per a persones amb dificultats per caminar. Així mateix, cal tenir en compte que l’entrada al monestir és de pagament, i que existeixen diverses tarifes depenent de l’edat i la condició del visitant.

Un cop dins, es pot visitar el claustre, que és un dels llocs més bonics del monestir. El claustre està format per quatre galeries, totes elles amb arcs de mig punt i columnes decorades amb capitells, i és un espai molt tranquil i relaxant.

També es pot visitar l’església, que és un dels edificis més destacats del monestir. L’església té una planta basilical, amb tres naus i un absis semicircular, i destaca per les seves columnes i els seus capitells, que mostren escenes bíbliques i escenes de la vida quotidiana.

A més a més, és possible visitar el campanar, que ofereix unes vistes espectaculars de la Serra de Rodes i del mar, i el Palau de l’Abat, que és un edifici d’estil gòtic que va ser construït al segle XIV.

En definitiva, el Monestir de Sant Pere de Rodes és un lloc imprescindible per als amants de la història, l’arquitectura i la natura. A més a més, és un lloc perfecte per gaudir de la bellesa del paisatge de la Serra de Rodes i del Cap de Creus.

Horaris de Sant Pere de Rodes.

La taquilla tanca 30 minuts

De dimarts a diumenge, inclosos els festius

  • De l’1 d’octubre al 31 de maig: de 10.00 a 17.30 h
    • HORARI SETMANA SANTA (La taquilla i l’entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari)
    • Divendres, dissabte i diumenge de 10.00 h a 19.00 h
    • Dilluns de 10.00 h a 17.30 h
  • De l’1 de juny al 30 de setembre: de 10.00 a 20.00 h.

Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l’1 i 6 de gener.

Guia de la Visita de Sant Pere de Rodes.

Descarregar Guia de la Visita de Sant Pere de Rodes.

[+] guia en català

Tarifes del Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes

General: 6 euros 
Reduïda: 4 euros

 Tenen dret a la tarifa reduïda:

  • Persones de 65 anys o més.
  • Pensionistes.
  • Titulars del Carnet Jove.
  • Estudiants amb carnet internacional.
  • Titulars del carnet de família nombrosa o monoparental.
  • Grups no turístics de 10 persones o més. Si alguna de les persones té dret a entrada gratuïta continua gaudint d’aquesta tarifa.
  • Membres del Carnet Artesà, degudament acreditats/des.

 Tenen dret a gratuïtat:

  • Menors de 16 anys.
  • Persones aturades, degudament acreditades.
  • Membres acreditats/des de l’ICOM (International Council of Museums) o de l’ICOMOS (International Council of Monuments).
  • Membres acreditats/des de l’Associació de Museòlegs de Catalunya.
  • Guies de turisme professionals, degudament acreditats/des.
  • Docents d’ensenyament reglat, acreditats/des per la direcció del centre educatiu.
  • Professionals de premsa acreditats/des que, en l’exercici de la seva feina, hagin comunicat per escrit prèviament la seva visita.
  • Persones amb certificat de discapacitat. La persona acompanyant tindrà també tarifa gratuïta si la targeta acreditativa de la discapacitat especifica que la persona en necessita els serveis.
  • Famílies d’acollida degudament acreditades.
  • Grups d’estudiantat (alumnat del sistema educatiu de règim general i educació especial amb professorat), que hagin fet reserva prèvia.
  • Docents del Consorci per a la Normalització Lingüística, degudament acreditats/des.

Casos especials:

  • Entrada gratuïta l’últim dimarts de cada mes de l’1 d’octubre al 30 de juny
  • Els grups que contractin l’entrada a través d’empreses d’intermediació turística o similar gaudiran d’un descompte del 25% sobre la tarifa aplicable. El/la guia o acompanyant autoritzat/da del grup estarà exempt/a de pagar l’entrada.

Monestir de Sant Pere de Rodes – Camí del Monestir, s/n, (17489) El Port de la Selva
Telèfon: 972 387 559
Fax: 972 194 231
reservesspv.acdpc@gencat.cat

Més informació en aquest enllaç