Poblat Ibèric del Castell de Palamós

Poblat Ibèric de Castell aeria

El Poblat Ibèric del Castell de Palamós és un dels jaciments arqueològics més importants de la Costa Brava. Situat en una península que s’endinsa al mar, a la platja de Castell, aquest assentament ibèric data del segle VI aC i va estar ocupat fins a l’època romana. La seva ubicació estratègica, les restes ben conservades i el seu valor històric el converteixen en un lloc imprescindible per entendre l’evolució cultural dels primers pobladors de la regió, els indigets.

Història i Descobriment del Poblat Ibèric

El jaciment va ser descobert per Lluís Barceló i Bou, conservador de l’arxiu històric de Palamós, i va ser excavat per primera vegada entre els anys 1945 i 1955 per M. Oliva. Els materials trobats durant les excavacions estan dipositats en part al Museu Arqueològic de Girona, i el 1996, el poblat va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Durant els segles IV i III aC, el poblat va viure la seva màxima esplendor. La seva relació amb el món colonial, especialment amb la ciutat grega d’Empúries, va ser un factor determinant en el seu desenvolupament econòmic i social, convertint-lo en un dels centres més destacats dels indigets.

Poblat Ibèric de Castell aeria

Urbanisme i Arquitectura

L’organització urbanística del poblat reflecteix una clara adaptació a la topografia de la zona, amb un sistema de terrasses esglaonades, construïdes amb murs de contenció de tècnica ciclòpia, que servien per allotjar les habitacions i carrers del poblat. Aquestes cases, de planta rectangular o quadrada, estaven disposades en files paral·leles, formant carrers perpendiculars a l’eix de la muntanya.

Un dels aspectes més destacats del poblat és la muralla defensiva que protegia el recinte, especialment pel costat de l’istme, l’única via d’accés terrestre a la península. Aquesta muralla estava reforçada amb dues torres quadrades exemptes, que oferien una protecció addicional a l’entrada. Les estructures arquitectòniques que es conserven avui dia permeten veure fins a un metre i mig d’alçada dels paraments, fet que facilita la reconstrucció visual de la planta original del poblat.

La Relació amb el Món Colonial

Durant els segles IV i III aC, l’assentament va prosperar gràcies al contacte amb les colònies gregues properes, especialment Empúries. Els intercanvis comercials amb els grecs van introduir elements arquitectònics i materials que encara avui dia es poden observar en les restes del poblat. Entre les troballes més significatives hi ha ceràmica grisa d’Empúries, ceràmica campaniana i peces gregues importades, així com un plom amb inscripcions ibèriques, un dels textos més extensos trobats a Catalunya.

Romanització i Abandonament

L’arribada dels romans a Empúries l’any 218 aC va marcar una nova fase de desenvolupament pel poblat de Castell. Lluny de ser abandonat, com va passar amb altres assentaments ibèrics de la zona, el poblat va experimentar una reforma urbanística que incloïa una ampliació fora de les muralles i la construcció d’un nou sistema defensiu. Durant aquest període, es van afegir torres de defensa a l’entrada i es va construir una plaça porticada envoltada de locals comercials.

Tanmateix, cap al segle I dC, amb la instauració de la Pax Romana, el poblat va perdre la seva importància estratègica i es va anar despoblant de manera progressiva fins a ser abandonat.

El Valor Arqueològic del Poblat

Les restes arqueològiques conservades tenen un alt valor tant per la seva antiguitat com pel seu estat de conservació. Les excavacions han permès descobrir una xarxa de carrers, habitacions, cisternes per emmagatzemar aigua i sitges per guardar cereals. Tot això ha permès reconstruir, en bona part, la planta del poblat i entendre l’organització social i econòmica dels seus habitants.

Un dels elements més destacats és la gran cisterna situada a la part alta del poblat, que possiblement estava vinculada a un edifici públic o un temple d’estil hel·lenístic, del qual es conserven les restes del pòrtic d’entrada i els basaments de les columnes.

Visita al Poblat Ibèric del Castell de Palamós

Avui dia, el Poblat Ibèric del Castell és un espai visitable que ofereix una finestra única al passat. Les visites guiades, organitzades pel Museu d’Arqueologia de Catalunya – Ullastret, permeten aprofundir en la història de la cultura ibèrica i descobrir els secrets d’aquest assentament fortificat que va ser testimoni de l’evolució de la civilització a la Costa Brava.

Poblat Ibèric de Castell aeria

A més de gaudir de les restes arqueològiques, els visitants poden gaudir de l’entorn natural de la platja de Castell, un dels espais més verges del litoral català.

  • Localització: Península del Castell, Palamós (Baix Empordà), Girona, Catalunya
  • Coordenades: 41° 51′ 37″ N, 3° 09′ 32″ E
  • Altitud: 34 metres sobre el nivell del mar

Dades Pràctiques per la Visita

  • Preu: Entrada Gratuïta – També organitzen visites guiades.
  • Horari del jaciment: obert permanentment

La visita al Poblat Ibèric del Castell de Palamós és una oportunitat única per descobrir un dels jaciments més importants de Catalunya, tot combinant història, arqueologia i natura en un entorn inigualable.