Ruta pels camins de l’exili republicà a La Vajol

monument-a-lluis-companys

La Ruta pels camins de l’exili

La ruta circular de La Vajol, situada al cor de l’Alt Empordà, ofereix una experiència de senderisme que combina natura i història. Amb una distància total de 12,7 km i un desnivell acumulat de 464 metres, aquesta ruta ens permet explorar els camins pels quals milers de republicans es van veure obligats a exiliar-se durant la Guerra Civil espanyola. La ruta comença i finalitza al poble de La Vajol, travessant el Massís de les Salines i creuant la frontera cap a França. El recorregut inclou diversos punts d’interès històric relacionats amb la Memòria Històrica, com el Coll de Lli, Les Illes i el monument a Lluís Companys al Coll de Manrella.

Dades tècniques de la ruta de l’exili

  • Distància total: 12,7 km
  • Desnivell acumulat: 464 metres
  • Durada: 3 hores i 45 minuts (sense parades)
  • Altitud mínima: 511 metres
  • Altitud màxima: 720 metres
  • Dificultat: Moderada
  • Època recomanada: Tot l’any, evitant les hores de màxima calor a l’estiu
  • Punt d’inici i final: Aparcament de La Vajol

Com arribar a La Vajol?

Des de la Jonquera, cal agafar la carretera N-II direcció Girona fins arribar a la GI-500, que ens porta fins a Agullana. Des d’aquí, cal continuar per la GI-501 fins a arribar a La Vajol, on trobarem un aparcament a l’entrada del poble, punt de partida de la ruta.

Descripció del recorregut

1. Inici a La Vajol i el Monument de l’Exili

La ruta comença a l’aparcament de La Vajol, des d’on ens dirigim cap al Monument de l’Exili, que ret homenatge a totes les persones que van fugir durant la Guerra Civil. Aquest punt serveix com a recordatori de l’èxode republicà i ens endinsa en el context històric de la ruta.

Monument a l'exili la vajol 3

2. Ascens cap al Coll de Lli

Després de visitar el monument, ens dirigim cap a la Font de l’Amor i seguim el camí del GR11, passant per diverses cruïlles fins arribar a una pista forestal que ens condueix cap al Coll de Lli, a una altitud de 700 metres. Aquest és el punt on, el 5 de febrer de 1939, diverses figures polítiques de la República espanyola van creuar la frontera, incloent-hi Manuel Azaña, Juan Negrín, Lluís Companys i altres membres del govern.

Al Coll de Lli, trobarem un plafó informatiu que commemora aquest esdeveniment. Una reixa marca el pas fronterer cap a França, i al travessar-la, ja estem en territori francès.

3. Arribada a Les Illes i l’Hostal dels Trabucaires

Des del Coll de Lli, el camí descendeix seguint marques de pintura groga fins al poble francès de Les Illes. Aquí trobem l’Hostal dels Trabucaires, on es diu que a Lluís Companys li van oferir un entrepà de truita que no va poder pagar. Aquest històric hostal acull un ambient acollidor i serveix de record de les vivències de l’exili.

En aquest punt, els senderistes poden gaudir d’una parada per reposar i explorar el poble, que conserva monuments dedicats als combatents republicans espanyols i als fugitius de la Segona Guerra Mundial.

4. Camí de tornada: Coll de Manrella i monument a Lluís Companys

Després de visitar Les Illes, comencem el camí de tornada en direcció a La Vajol passant pel Coll de Manrella. Aquí, a 715 metres d’altitud, trobem un monòlit dedicat a Lluís Companys, una figura clau de la història catalana. Aquest monument es troba en un paratge ple de simbolisme, on molts republicans es van acomiadar de Catalunya.

monument-a-lluis-companys

5. Descens cap a La Vajol i visita a la mina Canta

La ruta continua pel bosc, seguint les marques del sistema de senders Itinerànnia. A mesura que ens apropem a La Vajol, podem optar per fer un petit desviament per visitar la Mina Canta. Aquesta mina va ser utilitzada pel govern republicà per guardar patrimoni econòmic i artístic abans de l’exili. Actualment, és un punt de gran interès històric que recorda l’efervescència política i cultural d’aquells dies.

6. Final del recorregut: retorn a La Vajol

Després de la visita a la Mina Canta, ens dirigim cap al poble de La Vajol, on finalitzem el recorregut a l’aparcament inicial. Aquí podem fer una última parada per contemplar el Mirador de l’Empordà, un punt amb vistes panoràmiques impressionants que permet reflexionar sobre el camí recorregut i el seu simbolisme històric.

Powered by Wikiloc
Powered by Wikiloc

Punts d’interès destacats d’aquesta Ruta

  • Monument de l’Exili: Situat a La Vajol, recorda l’èxode massiu de republicans durant la Guerra Civil.
  • Coll de Lli: Punt de pas cap a França, utilitzat per moltes figures polítiques i civils durant l’exili.
  • Les Illes i Hostal dels Trabucaires: Petit poble francès que conserva la història de l’exili republicà amb monuments commemoratius.
  • Coll de Manrella: Monument dedicat a Lluís Companys.
  • Mina Canta: Espai que va custodiar el patrimoni de la República abans de l’exili.

Consells i recomanacions per gaudir de la ruta

  1. Planificació: Porteu mapes detallats de la zona, com ara l’Alt Empordà 1:50.000 d’Editorial Alpina o les bases topogràfiques de l’ICGC. És recomanable tenir una aplicació de rutes com Wikiloc.
  2. Equipament adequat: Porteu calçat còmode i adequat per caminar per senders de muntanya. La ruta és de dificultat moderada, amb trams de pujada i baixada pronunciats.
  3. Aigua i provisions: Tot i que hi ha punts on es pot reposar aigua (com la font de Sant Silvestre o la font de can Quera), porteu suficient aigua, especialment a l’estiu, per mantenir-vos hidratats durant tota la caminada.
  4. Evitar les hores de màxima calor: Si feu la ruta durant els mesos d’estiu, eviteu les hores de màxima calor per gaudir plenament del recorregut.

La ruta de l’exili republicà de La Vajol és molt més que una excursió. És un viatge al passat que ens recorda la lluita per la llibertat i la dignitat de milers de persones que es van veure obligades a marxar de casa seva. Aquest itinerari ens ofereix la possibilitat de connectar amb la natura i amb la història recent del nostre país, tot fent una caminada agradable pels frondosos boscos del Massís de les Salines.

Descobreix La Vajol i recorre els camins de la història en un entorn incomparable que ens convida a la reflexió i a l’aprenentatge.