Hummus casolà amb crudités i crackers
Sopar ràpid i deliciós: Hummus casolà amb crudités i crackers
Hi ha dies en què el temps sembla escórrer-se entre els dits i la idea de cuinar un sopar elaborat queda descartada. Però això no vol dir que hàgim de renunciar a un àpat saborós, nutritiu i 100% vegetal. Quan volem una opció fàcil i deliciosa, res millor que un bon plat de hummus casolà, acompanyat de crudités i crackers.
L’hummus és una recepta tradicional del Pròxim Orient que ha conquistat les taules d’arreu del món. Es pot preparar amb una base clàssica de cigrons o experimentar amb llegums i verdures per crear variacions plenes de sabor. En aquest cas, preparem dues versions diferents per gaudir d’un sopar variat i ple de color.
I si vas amb pressa? No passa res! No pateixis… Avui dia trobem al supermercat hummus preparats de gran qualitat, amb infinites varietats: clàssic, amb remolatxa, amb carabassa, amb alvocat, amb xile, amb olives, amb llavors de sèsam torrat…. Així que, tant si tens temps per preparar-lo com si optes per la versió ràpida, aquesta opció mai falla!

Recepta de hummus clàssic (5 racions)
Ingredients:
- 500 g de cigrons cuits (pots fer-los tu o utilitzar-los de pot, ben esbandits i escorreguts)
- 1 gra d’all mitjà (pelat, i si vols, sense el cor per fer-lo més suau)
- 4 cullerades de llavors de sèsam (o 1 culleradeta de tahina si prefereixes la versió clàssica)
- Suc de 1/2 llimona
- 90 ml d’oli d’oliva verge extra
- 100 ml d’aigua freda o caldo de cocció dels cigrons
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç
- 1 pessic de pebre negre
- Sal al gust
Preparació d’un bon humus cassolà:
- Prepara els ingredients: Si utilitzes cigrons de pot, esbandeix-los bé sota l’aixeta per eliminar el líquid de conservació. Pela l’all i retira’n el cor si vols un sabor més suau.
- Tritura: Col·loca al vas de la batedora o robot de cuina els cigrons, l’all, les llavors de sèsam (o tahina), el suc de llimona, l’oli d’oliva, la sal, el pebre i el pebre vermell.
- Textura perfecta: Afegeix la meitat de l’aigua i comença a triturar. A mesura que vegis la textura, afegeix més aigua fins a aconseguir un hummus suau i cremós. Si has cuit tu els cigrons, pots fer servir el caldo de cocció, que donarà més sabor.
- Tasta i ajusta: Prova el teu hummus i ajusta el punt de sal, de llimona o d’oli al teu gust. És el moment de fer-lo teu.
- Reserva: Guarda’l a la nevera un mínim de 2 hores abans de servir. Aquest pas és opcional però intensifica molt els sabors.
- Serveix i gaudeix: Emplata l’hummus en un bol, fes un remolí al centre amb una cullera i decora amb un raig d’oli d’oliva, una mica de pebre vermell i, si vols, unes llavors de sèsam o cigrons sencers torrats.
Una recepta de humus fàcil semblant
Altres Varietats d’humus:
El hummus s’ha convertit en una estrella de la cuina moderna. I no és d’estranyar: és saludable, econòmic, facilíssim de fer i versàtil com pocs. Tradicionalment fet amb cigrons, tahina i llimona, aquest puré vegetal d’origen mediterrani i oriental ha anat evolucionant i actualitzant-se, fins a convertir-se en un canvas creatiu per a afegir sabors, colors i textures.
Tant si tens convidats com si busques un snack sa per cada dia, el hummus és la resposta. El pots servir amb crudités, bastonets de pa, torrades, dins un wrap, en amanides… o simplement menjar-lo a cullerades. I millor encara: el pots fer a casa en pocs minuts i adaptar-lo als teus gustos.
- 🥬 Hummus de cigrons i espinacs: fresc, verd i ple de vitamines.
- 🌶️ Hummus amb pebrots de piquillo: amb un toc fumat i dolç que enamora.
- 🥑 Hummus d’alvocat i cigrons: cremós, ple de greixos bons i sabor suau.
- 💜 Hummus de remolatxa: vistós, antioxidant i amb un toc terrós deliciós.
- 🥕 Hummus de pastanaga al curri: aromàtic, especiat i amb una dolçor subtil.
Hummus de Cigrons i Espinacs
Ingredients Hummus de Cigrons i Espinacs:
- 400 g de cigrons cuits i escorreguts
- 200 g d’espinacs frescos (baby o normals)
- 2 cullerades de tahini
- Suc d’1 llimona (o al gust)
- 1 dent d’all
- 1/2 culleradeta de comí en pols
- Sal al gust
- Oli d’oliva verge extra
Preparació Hummus de Cigrons i Espinacs:
- Renta i escorre bé les espinacs. Tritura-les lleugerament amb una batedora o processador.
- Afegeix els cigrons escorreguts, el tahini, el suc de llimona, l’all pelat i tallat, el comí i la sal.
- Tritura tots els ingredients fins a obtenir una textura cremosa. Pots afegir una mica d’aigua freda si cal.
- Prova i rectifica de sal o llimona.
- Serveix en un bol amb un rajolí d’oli d’oliva i decora amb sèsam, grans de magrana o cigrons sencers.
Hummus de Pebrots del Piquillo
Ingredients Hummus de Pebrots del Piquillo:
- 400 g de cigrons cuits
- 150 g de pebrots del piquillo (escalivats o en conserva)
- 2 cullerades de tahini
- 1 dent d’all
- Suc de 1 llimona
- 1 culleradeta de pimentó dolç
- 1 culleradeta de comí
- 70 ml d’oli d’oliva
- 70 ml d’aigua
- Sal al gust
Preparació Hummus de Pebrots del Piquillo:
- Escorre i renta els cigrons.
- Afegeix tots els ingredients en un processador: cigrons, pebrots, tahini, all, llimona, espècies, sal, oli i aigua.
- Tritura fins a obtenir una textura suau i homogènia. Afegeix més aigua si cal.
- Emplata i decora amb pimentó, oli i llavors de sèsam.
Hummus d’Alvocat
Ingredients Hummus d’Alvocat:
- 250 g de cigrons cuits
- 1 alvocat madur
- 50 g de sèsam mòlt o 3-4 cullerades de tahini
- 1 dent d’all
- 1 ceba mitjana
- Suc d’1 llimona
- 2-3 cullerades d’oli d’oliva
- Sal i pebre negre al gust
- Aigua si cal, per ajustar la textura
Preparació Hummus d’Alvocat:
- Tritura els cigrons, la ceba, l’all, el tahini i el suc de llimona amb sal i pebre.
- Afegeix l’alvocat pelat i trossejat i tritura fins a obtenir una crema fina.
- Incorpora oli i, si cal, una mica d’aigua per ajustar la textura.
- Serveix amb un toc de pebre negre, oli i fulles fresques.
Hummus de Remolatxa
Ingredients Hummus de Remolatxa:
- 400 g de cigrons cuits
- 150 g de remolatxa cuita (encurtida o al vapor)
- 1-2 cullerades de tahini
- 2 cullerades d’oli d’oliva
- Suc d’1 llimona
- 1 dent d’all
- 1 culleradeta de comí
- Sal al gust
Preparació Hummus de Remolatxa:
- Posa tots els ingredients en un processador: cigrons, remolatxa, tahini, llimona, all, comí, oli i sal.
- Tritura fins que quedi una crema llisa i d’un color rosa intens.
- Serveix amb un fil d’oli d’oliva i, opcionalment, llavors de sèsam (blanc o negre).
Hummus de Pastanaga y Curri
Ingredients Hummus de Pastanaga y Curri:
- 300 g de cigrons cuits
- 200 g de pastanagues cuites al vapor o al microones
- 1 cullerada de tahini
- Suc de 1/2 llimona
- 1 culleradeta de curri en pols
- 1/2 culleradeta de comí
- Sal al gust
- 2-3 cullerades d’oli d’oliva
Preparació Hummus de Pastanaga y Curri:
- Cuina les pastanagues tallades amb una mica d’aigua durant 6-8 minuts al microones o al vapor.
- Posa-les en el processador junt amb els cigrons, el tahini, les espècies, la sal, el llimona i l’oli.
- Tritura fins a obtenir una textura cremosa. Afegeix aigua si cal.
- Serveix amb un rajolí d’oli, llavors i una mica de curri o pebre vermell per decorar.