La Volta 49

la volta

This event has ended

La Volta #49: art, decreixement i renaturalització

La Jornada Voltaica #49, que tindrà lloc el 8 de juny de 10 a 20 h, està dedicada a l’Art, el Decreixement i la Renaturalització.
La Jornada de juny de 2023 va estirar el fil de la recuperació de les sobiranies (alimentària, tèxtil, constructiva), des d’una perspectiva de les cures i l’ecologia. Aquest any, davant les cada vegada més visibles vulnerables cadenes ecològiques i econòmiques que alimenten el nostre sistema de vida i en aquest context de fragilitat, ens enfoquem en el decreixement i la renaturalització com a eines per pensar en el futur sense desesperar-se.

CONCERTS

12 h

En col·laboració amb l'(a)phònica

L’(a)phònica és un festival dedicat a la veu que té lloc durant el mes de juny a Banyoles, amb concerts i activitats paral·leles que exploren aquest instrument que tots portem incorporat.

19 – 20:30 h

Foxglove (Bea Andrés)

En col·laboració amb el Cicle A pop

Foxglove és el projecte musical de la violoncel·lista, productora i DJ Bea Andrés. Durant els darrers dos anys ha decidit endinsar-se per complet en un àmbit musical diferent, incloent-hi la producció de música electrònica combinada amb live performance i improvisació, mesclant gèneres com l’ambient, minimal, techno experimental.

EXPOSICIONS i INSTAL·LACIONS

Inauguracions

14 h 

Plaça de l’Assumpció, 15

Buidar la muralla, cavar la casa d’Urgell Funollet

Projecte que explora les nocions de límit i frontera en el disseny de les ciutats contemporànies. A partir de diferents restes dels barris de fora muralla de Girona, es qüestionen els límits entre la “historia oficial” i l’anomenada “història buida”, la memòria de l’autoconstrucció dels barris a través de restes que resisteixen la desaparició.

13:45 h

Plaça de l’Assumpció, 22 

Lapidar l’Aparador d’Edgar Massegú

L’aparador com a façana, la façana com a aparador. L’aparador de la transició ecològica social. L’aparador com a rentat de cara de les grans multinacionals que més embruten… Les que financen la cimera del clima Pagant els jets privats. L’Apidar Laparador

13:30 h

Plaça de l’Assumpció, 25

Contacte. Una trobada amb el món vegetal. de Judith Iglesias i Verónica Alvarez

Mitjançant escultures i aquarel·les conviden a reconnectar-nos a la natura d’una manera sensible i subtil. Les obres exploren una visió íntima i reflexiva del món natural.

TAULA RODONA

17 h

Renaturalització i Decreixement

Hi participen: Sergi Cot, Angelos Varvarousis, Itziar González. Moderadora: Alexandra Popartan

Quins models urbanístics, econòmics i socioambientals podem construir democràticament? Quins projectes i quines aliances necessitem per fer-ho possible?

TALLERS, ITINERARIS I ACCIONS ARTÍSTIQUES

Tot el dia

Espai de joc, Tell Fusta

En col·laboració amb el Centre Cívic Sant Narcís

Espai adreçat a la primera infància que té com a objectiu propiciar experiències lúdiques i d’aprenentatge lliure a partir de joguines i estructures de fusta de qualitat fetes artesanalment.

10 – 12 h

Refugis per a dragons, de La Sorellona

Els dragons son petits rèptils que viuen en zones humanitzades, molt sovint a les façanes de les cases, i surten de nit per alimentar-se de petits invertebrats. En aquest taller aprendrem a diferenciar les dues espècies de dragons que hi ha a Catalunya i la seva importància ecològica. Construirem un refugi per dragons que els participants es podran emportar i instal·lar a casa, que a més no necessita manteniment.

10 – 12 h

Menjadores, de La Sorellona

Hi ha tants tipus de menjadores com vulguem. Algunes es poden fer amb materials que tenim per casa, algunes son molt senzilles i d’altres molt més elaborades. En aquest taller aprendrem a diferenciar els ocells segons la seva dieta, i farem diferents tipus de menjadores per a totes les edats i nivells.

10 – 12 h

Circuit d’experiències sobre el cicle urbà de l’aigua

En col·laboració amb: ICRA

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua us convida a un circuit d’experiències relacionades amb el cicle urbà de l’aigua.

10 – 13 h

Cicle de Sant Narcís Silvestre

En col·laboració amb: Farmàcia Viva, CC San Narcís, XCN

Invitació a reconèixer Sant Narcís des d’una perspectiva silvestre.

10 – 12 h

ITINERARI: El barri des de l’urbanisme creatiu i la renaturalització

Amb Itziar González i Marc Rosdevall

Recorregut pel barri de Sant Narcís des de la perspectiva de l’urbanisme creatiu i participatiu, així com des de les propostes de renaturalització del projecte GiroNat, que apunta cap a la necessitat d’una transició ecosocial que comenci des dels carrers.

10 h i 18:30 h (2 presentacions)

ACCIÓ: Renaturalització de la ment: regant les llavors del canvi

De: Fiona Morrison i Michelle Wilson

Una actuació i invitació a jugar. A través de la metàfora i l’actuació lúdica la Fiona Morrison i la Michelle Wilson estimularan les idees / llavors latents en la ment de les persones per a convertir-se en grans jardins d’idees biodiverses, plenes de vida i possibilitat.

16 h – 20 h

Circuit d’experiències d’economia alternatives

Hi participen: Menja’t Sant Narcís, Banc del temps, Cooperativa de consum ecològic, Ateneu Coop. Terres Gironines, Economia del Bé Comú, Agenda Llatinoamericana, Mou-te en bici, Xarxa Pagesa.

Com a preludi de la taula rodona sobre decreixement i renaturalització, proposem un recorregut per vuit estacions d’entitats locals que representen al mateix temps una resistència contra la voràgine creixentista del capitalisme i una alternativa cap a una altra manera de viure la ciutat

18 h – 20 h

Taller de fusteria per la construcció d’horts portables

Construcció amb material de reciclatge (palets) “horts portables” o “horts finestrers”.

En col·laboració amb: Menja’t Sant Narcís

Ho organitza: Associació Cultural La Volta

Amb el suport de: Ajuntament de Girona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona

Hi col·labora: (a)phònica, Cicle A Prop, Centre Cívic de Sant Narcís

Disseny cartell: Joan Corominas (Plego)