Descobreix Bescanó: La Central Hidroelèctrica Berenguer i el Pou de Glaç

Descobreix el Patrimoni Industrial i Natural de Bescanó

Bescanó, una localitat rica en patrimoni i història, acull dos tresors arquitectònics i industrials que mereixen una visita detinguda: la Central Hidroelèctrica Berenguer i el Pou de Glaç de Vilanna. Aquests emblemes no només destaquen per la seva importància històrica sinó també per la seva singularitat arquitectònica i el seu valor paisatgístic.

Central Hidroelèctrica Berenguer: Una Joia Modernista en Funcionament

Disenyada per l’arquitecte Joan Roca i Pinet, la Central Hidroelèctrica Berenguer es presenta com un exemple excepcional d’arquitectura industrial modernista. Situada a Bescanó, aquesta central va començar la seva construcció el 1905 per iniciativa del comte de Berenguer, Ramon de Berenguer, i va entrar en funcionament l’any següent. La decoració de la part del salt d’aigua, amb figures de monstres i vegetals, atreu l’atenció per la seva originalitat i detall.

A més, l’edifici compta amb un vincle contemporani gràcies a la dissenyadora Nausica Masó Ribera, néta de l’emblemàtic arquitecte modernista Rafael Masó. Ella va crear “La Joia de Bescanó”, una peça d’art que reprodueix l’escultura El Drac de la central, elaborada amb plata i esmalt.

On està la Central Hidroelèctrica Berenguer?

El Pou de Glaç de Vilanna: Un Viatge al Passat Industrial

Al poble de Vilanna, part de Bescanó, es troba el pou de glaç, una construcció circular de pedra i morter de calç d’uns 11 metres d’alçada. Amb un perímetre extern de 28 metres i un diàmetre útil de 9,3 metres, aquesta estructura tenia una capacitat estimada de 550 m³. El pou servia per emmagatzemar gel, considerat un producte de primera necessitat amb propietats curatives i depuratives durant els segles XVII i XVIII.

La visita a aquest pou permet no només descobrir una part important de la història econòmica i social de la localitat sinó també apreciar les tècniques de construcció i conservació pròpies de l’època.

On està el pou del glaç de Bescanó?

Una Ruta Senyalitzada per la Història i la Natura

Tant la central hidroelèctrica com el pou de glaç són accessibles gràcies a una ruta senyalitzada que inicia a la propera església de Sant Mateu de Vilanna. Aquest itinerari ofereix als visitants l’oportunitat de connectar amb la natura i al mateix temps, conèixer de prop aquests exemples notables d’arquitectura i història locals.

Bescanó, amb el seu ric patrimoni industrial, cultural i natural, convida a explorar la bellesa i la profunditat de la seva història a través de la Central Hidroelèctrica Berenguer i el Pou de Glaç de Vilanna. Una visita a aquests llocs no només enriqueix el coneixement sobre la regió sinó que també ofereix una experiència única de descobriment i apreciació del patrimoni i la natura.

Powered by Wikiloc