Museu de la Pesca

museu de la pesca palamos

Museu de la Pesca de Palamós

El Museu de la Pesca, situat al bell mig del port pesquer de Palamós, mostra la relació bàsica entre l’ésser humà i la mar. Ho fa d’una manera oberta, participativa i interpretativa, de forma que els visitants se sentin còmplices d’una història que gira entorn del peix i la pesca, i surtin del museu amb una mirada nova d’aquesta activitat econòmica.

El Museu de la Pesca és un espai de diàleg entre la gent de mar i la resta de la societat. Per aconseguir-ho, vol rescatar i reivindicar la relació mil·lenària de les comunitats amb el medi marítim; pretén ajudar a descobrir al visitant un món apassionant i fràgil, un patrimoni natural, social i cultural procedent de la pesca i els seus protagonistes més directes, amb la voluntat inequívoca de prendre posició davant del futur del sector, dels recursos marins i dels oceans.

El port de Palamós és l’escenari dels equipaments i serveis que generen accions i activitats en l’àmbit de la conservació, l’estudi, la difusió i la valoració del patrimoni de la pesca i els pescadors del nostre litoral; un projecte cultural sota el nom de “El Gust de la Mar”.

Exposició permanent del Museu de la Pesca

A través d’un pròleg audiovisual inicial i 5 àmbits temàtics, el visitant descobreix el món de la pesca marítima al nostre territori. La clau de l’exposició permanent del Museu de la Pesca rau a trobar els orígens d’un món actiu i viu, com es pot comprovar en el moll pesquer del port de Palamós.

El Port de Palamós acull el projecte cultural del Museu de la Pesca: l’exposició permanent, l’Espai del Peix, les Barques del Peix, Documare: centre de documentació de la pesca i el mar i la seu de la Càtedra d’Estudis Marítims.

Les Barques del Peix. Extensió flotant del Museu de la Pesca

L’objectiu de recuperar, conservar i estudiar el patrimoni marítim en el seu conjunt duu el Museu de la Pesca a extendre cap a l’aigua el seu àmbit d’acció, tant amb la preservació de les embarcacions cedides al museu com amb la instal·lació d’una “extensió surant” al moll de Palamós, anomenada “Les Barques del Peix

La “Gacela” i la “Estrella Polar“, propietat de l’Ajuntament de Palamós, conformen una extensió a l’aigua del mateix Museu de la Pesca que permet mostrar i descobrir al públic les pesqueres principals de la nostra costa: la pesca d’arrossegament i la d’encerclament.

La inestabilitat d’un vaixell, l’olor d’una sala de màquines, un espai petit angoixant, la percepció del fons del mar, l’observació d’una mola de peix a través del monitor d’una sonda, escoltar una conversa per ràdio, el tacte d’una xarxa… A través de les sensacions apropem els visitants a les característiques de les embarcacions de pesca i la feina dels pescadors a bord, tot reforcant el discurs del Museu, fent-lo més entenedor, proper i participatiu.

Les Barques del Peix són escenari de tot tipus d’activitats pedagògiques, visites culturals i tallers. Consulteu al web el calendari de visites guiades i les activitats en el marc del programa pedagògic “Viu la Mar”, del Museu de la Pesca.

Activitats del museu de la Pesca

Programa d’activitats del Museu de la Pesca per descobrir, conèixer, aprendre i gaudir de Palamós, del mar i del patrimoni marítim i pesquer dels nostres pescadors: visites guiades, excursions i rutes, tallers didàctics, show-cookings i demostracions de cuina, pescaturisme…

Descobriu en el museu les seves visites guiades per totes les edats, tallers…

El Museu des de Casa

Catàleg de peixos de la Costa Brava

Descobriu el Catàleg de peixos de la Costa Brava que tenen en la seva web.

Nusos mariners

Exposició temporal ideada i produïda pel Museu de la Pesca el 2018 per subratllar la importància i omnipresència dels nusos a bord d’un vaixell, elements indispensables per a la seva seguretat i bàsics en la formació de qualsevol mariner. [+] Nusos mariners

Barba-Rossa

Barba-Rossa. 7 d’octubre de 1543. 475 anys de l’atac corsari.

Una exposició dissenyada i produïda pel Museu de la Pesca per celebrar el 475è aniversari de l’atac de Barba-rossa sobre la vila de Palamós. web

Horaris del museu de la Pesca

D’octubre a abril 

De dimarts a divendres: de 10 a 13.30 h i de 15 a 19 h 
Caps de setmana i festius: de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.
Tancat els dies 1 i 6 de gener i 25 i 26 de desembre. 
5 de gener, 24 i 31 de desembre i el dissabte de Carnaval, obert només de 10 a 14 h

Maig, juny i setembre 

De dilluns a divendres: de 10 a 13.30 h i de 15 a 19 h Caps de setmana i festius: de 10 a 14 h i de 16 a 19 h 

Juliol i agost

Cada dia de 10 a 14 h i de 16 a 21 h

Preu del Museu de la Pesca

  • 5.00 € – General
  • 2.50 € – Estudiants, menors de 16 anys, persones en situació d’atur, jubilats, persones amb mobilitat reduïda i discapacitats, personal del Centre de Salut del Baix Empordà, Socis Integrals Creu Roja, acompanyants dels membres del Club Super3 i grups (més de 10 persones)
  • 2.25 € – Carnet Jove i Carnet +25.
  • Gratuït – Menors 6 anys, Amics del Museu de la Pesca, Membres de l’ICOM, l’Associació de Museòlegs de Catalunya i Carnet Docent. Cal mostrar a recepció els carnets acreditatius  corresponents. I Gratuït amb el carnet del Club Super3

Com arribar-hi

Zona portuària. Carrer del Moll, s / n – 17230 Palamós.   

Tel. 972 600 424

infomuseu@palamos.cat

web