Museu del Circ de Besalú

Circusland Besalú

En el centre del GRAN poble de Besalú trobem el Museu del Circ. Circusland Besalú.

Circusland Besalú és un museu que teniu que visitar.

Circusland, per tractar-se de l’única institució patrimonial a Europa dedicada en exclusiva a la història de l’activitat i present circense, la missió del Palau del Circ serà la recopilació, conservació, investigació, difusió i exhibició del llegat cultural que sobre el circ s’ha produït en el món des dels seus orígens.

Circusland serà una institució privada, sense finalitats de lucre, que haurà de: formar, conservar, investigar, difondre i exhibir una col·lecció permanent de béns culturals relacionats amb les arts circenses; oferir exposicions temporals, cultivar i fomentar el circ i el seu món amb els mitjans, dirigint activitats apropiades que condueixin al desenvolupament artístic i cultural dels visitants, portant a terme i participant en esdeveniments de rellevància nacional i internacional.

Una exposició per a somiar i aprendre

Circusland pretén convidar al visitant a un passeig per les arts del circ, els seus orígens, història i evolució. Disposades en tres plantes, les diferents sales de l’equipament explicaran al visitant la història dels 250 anys de circ a través d’un recorregut per les diferents disciplines de la pista: acrobàcia, equilibris, màgia, malabars, trapezi… Una atractiva presentació farà partícip al visitant i el transportarà en un món màgic a través de les sales de l’antic convent benedictí de Sant Pere: des de les mil·lenàries acrobàcies xineses al Cirque du Soleil sense oblidar els joglars de l’Edat Mitjana, prefiguració dels malabaristes actuals.

El muntatge expositiu serà proper a treballs d’escenògrafs especialistes en oferir a l’exposició una dramatúrgia capaç d’acostar-lo a les arts escèniques. Lluny d’un museu de col·leccionista on el que preval és l’objecte i la seva quantitat, a Circusland les peces estaran al servei d’un discurs amb diferents nivells de lectura depenent de l’edat, procedència o nivell cultural d’un visitant heterogeni.

Exposició del Museu del Circ

250 anys de Circ

La fundació custodia una de les majors col·leccions de circ al món on desenes de milers de peces repassen els 250 anys d’història de circ: gravats, vestuari, cartells, fotografies, segells, postals, material d’artistes, autògrafs, llibres, programes, porcellana, escultures…

 Entre els tresors de la col·lecció en destaca el circ miniatura més gran del món (una maqueta a escala del gran circ alemany Gleich), l’arxiu de cartells de gran format de principis del segle XX del litògraf Fernández-Ardavín, la major col·lecció de filatèlia de tema de circ, tres-cents gravats antics, la biblioteca de més de quatre mil títols, els vestits d’artistes cèlebres, un arxiu replet d’informació.

Filatèlia circense

L’arxiu de segells de la fundació està considerat avui com la major col·lecció filatèlica de temàtica circense del món: més de 900 segells procedents de 115 països. Al costat de segells genèrics amb diverses escenes circenses hi  figuren els de quadres que pintors il·lustres van dedicar al circ (Picasso, Chéret, Rouault o Lautrec), els de vistes de circs estables (Nikulin de Moscou, Ulan Bator, Ereván, Pyongyang, Astaná o Dusambé) o els d’artistes de circ de renom.

El circ miniatura més gran del món

L’enginyer holandès V. Herwerden va dedicar 40 anys de la seva vida a materialitzar el gegantí circ alemany Gleich (1924-1937), que visità Barcelona el 1929, construint una fidel maqueta a escala 1:25. Adquirida per la fundació el 2015, la maqueta mostra el funcionament d’un gran circ itinerant de principis del segle XX: 420 personatges, 270 animals, 170 vehicles, tot disposat sobre un espai de 50 metres quadrats que en fan avui la major maqueta de circ al món.

Cartells, souvenirs, vestits i mil objectes sobre el món del circ.

Preu Circusland

ENTRADA BÀSICA
Una experiència inoblidable. Compra ara la teva entrada i gaudeix qualsevol dia de l’any de Circusland! Connecta amb la màgia del circ en un espai d’ensomni!

General: 5,90€ – Infant (2-10): 3,90€.

ENTRADA PREMIUM
Visita guiada per tots els espais

Endinsa’t al màgic univers Circusland en una visita guiada per les seves sales de la mà de Genís Matabosch, el director del Festival Elefant d’Or. Descobreix els secrets de les seves sales i explora els espais privats com l’arxiu, biblioteca o oficines. 

General: 18€ – Infant (2-10): 12€

També podeu comprar entrades per Grups, escoles…

Una Promoció: Museu + Trenet

L’encant d’un paratge medieval únic

Passejar pel nucli antic de Besalú és fer automàticament un viatge a l’Edat Mitjana. El traçat actual de la vila possibilita a grans trets la lectura de la urbanització de l’edat mitjana amb l’existència d’importants edificis: l’església del Monestir de Sant Pere, l’antic hospital de pelegrins, la casa Cornellà, l’església de Sant Vicenç o la Sala gòtica del Palau de la Cúria reial. El call té com a principal parada la mikvé, una de les escasses restes de banys rituals jueus i una de les millors vistes del riu Fluvià.

Però sens dubte, el símbol de la ciutat és el Pont Vell de Besalú: una construcció que destaca tant per les dimensions com per l’aparença en forma d’angle recte sobre el riu. El document més antic on apareix referenciat és de 1075, data probable de la seva construcció original. Però les inundacions, riuades i necessitats defensives de la ciutat van fer necessària la seva reconstrucció al segle XIV, que es va mantenir dempeus fins a la Guerra Civil. La imatge del pont actual és una reconstrucció de principis dels anys 60.

La importància monumental de Besalú ve donada fonamentalment pel seu gran valor de conjunt, per la seva unitat, que la determina com una de les mostres més importants i singulars dels conjunts medievals de Catalunya. Per aquest fet, el municipi rep cada any centenars de milers de visitants nacionals i internacionals que en descobreixen els seus encants.

On està?

Plaça del Prat de Sant Pere, 15 – Besalú (Girona)

TEL. +34 972 505 317 – +34 627 244 953

hola@circusland.org

[+] Web Museu

Un joc

Juguem a veure qui troba…? com un Busca “wally” però dins del diorama del circ del museu Circusland?

  • Una disfressa de zebra.
  • Un trapezista amb 5 pastissos.
  • Un elefant amb rodes.
  • El domador de cocodrils.
  • L’home bala.
  • Els ferrers.
  • Caminadors de la corda fluixa.
  • Un Hipopòtam.
  • Porcs senglars.

Afegim més coses?

Qui serà més ràpid… 😏