Museu Memorial de l’Exili – MUME

museu exili jonquera MUME

Museu de l’Exili – MUME La Jonquera

museu exili jonquera MUME

El Museu

Molts tenim a la familia històries de l’Exili i la Guerra Civil. Aquest museu memorial és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica d’aquell moment.

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) és el primer equipament museístic dedicat a preservar la memòria i el llegat de l’exili republicà provocat per la Guerra Civil espanyola.

Ubicat a la Jonquera, el pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, el MUME es defineix com un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. Un projecte que no només es limita a la tasca expositiva sinó que impulsa la recerca històrica i la difusió pedagògica.

La seva exposició permanent presenta el fenomen de l’exili al llarg de la història, posant l’accent en la Guerra Civil i la posterior derrota i retirada republicana. La diàspora a través dels Pirineus camí de França i la sort diversa dels milers de refugiats que van creuar la frontera són un dels punts d’interès de la mostra. La vivència de l’exili i el seu llegat cultural a partir de testimonis i herències documentals completen el discurs expositiu.

museu exili jonquera MUME

És un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya. Sobretot l’exili dels vençuts en aquella contesa indissolublement lligada amb l’Europa de l’ascens dels totalitarismes i que fou el preludi de la Segona Guerra Mundial. Molts dels homes i dones exiliats el 1939 van continuar lluitant per la llibertat des de les files de la resistència francesa i també des d’altres fronts de guerra de l’Europa ocupada pel feixisme, però un quants milers van ser enviats als camps de concentració nazis en un viatge que, per a la majoria, va ser només d’anada. D’altres van retornar, de grat o per força, a l’Espanya de Franco on van patir persecució, presó, mort i, tots ells, la tortura del silenci imposat, de l’exili interior. Una gran part va haver de buscar asil a milers de quilòmetres, en terres europees, americanes o africanes.

museu exili jonquera MUME

Situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, el MUME compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions permanent i temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica. Sempre amb una mirada ampla que vincula el passat amb el present, perquè els conflictes que provoquen exilis han estat una constant en la història del segle XX i segueixen essent-ho fins al dia d’avui.

Exposició permanent

La temàtica de l’exposició permanent, que és la més extensa i el reclam bàsic del museu, està dedicada a l’exili republicà del 1939, als seus antecedents i a les seves repercussions més immediates. Elaborada en funció de públics molt diversos, aquesta exposició posa a disposició dels visitants diversos nivells de lectura que permetin una major o menor complexitat interpretativa sense apartar-se en cap moment del rigor científic. Naturalment, es parteix del principi que el rigor no ha d’estar renyit amb l’amenitat. Així, els recursos audiovisuals i les diferents formes d’escenificació s’han fusionat amb d’altres de més tradicionals com poden ésser els panells explicatius o l’exposició de documents originals de gran interès històric.

museu exili jonquera MUME

Guia Museu Memorial de l’Exili en Català

1CAT-Visita-guiada-MUME

[+] Descarregar Programa en pdf

Horaris del MUME:

  • De juny a setembre: de dimarts a dissabte, de 10 a 19h i diumenges i festius de 10 a 14h.
  • D’octubre a maig: de dimarts a dissabte, de 10 a 18h i diumenges i festius de 10 a 14h.
  • Tancat els dilluns excepte festius.
  • Per les festes de Nadal el museu està tancat els dies 1 i 6 de gener i 25 i 26 de desembre i els dies 24 i 31 de desembre i el 8 de setembre, festa local, està obert de 10 a 14h.
  • Per festes de Setmana santa, els festius (Divendres, Diumenge i Dilluns) el museu obre de 10 a 14h.
museu exili jonquera MUME

Preus Entrada MUNE

  • Entrada general: 4 €
  • Menors de 17 anys, aturats, escolars, grups d’estudiants i docents: Entrada gratuïta
  • Majors de 65 anys: Tarifa reduïda, 2 €
  • Pensionistes, carnet d’estudiant i grups d’adults: Tarifa reduïda, 3 €

Visites guiades:

Estan programades per a grups (a partir de 20 persones) i cal encomanar-les, si és possible, amb 15 dies d’antelació. En el cas de particulars, s’ofereix aquest servei gratuïtament l’últim  diumenge de cada mes, a les 11h. Cal fer la reserva per email o telèfon amb la mateixa antelació. En el cas que no hi hagi  un mínim de 10 persones inscrites, la visita s’ajornarà per al proper mes.

On està el Museu de l’Exili?

[+] Informació

info@museuexili.cat

Tel. 972 55 65 33