Refugi antiaeri del jardí de la Infància

Refugi antiaeri del jardí de la Infància a Girona

El Refugi Antiaeri del Jardí de la Infància és un refugi de tipus cel·lular que es va construir l’any 1938, en plena Guerra Civil (1936-1939), com a resposta als bombardeigs aeris que, per primer cop en la història, es van fer de forma sistemàtica sobre la població civil de la rereguarda. Construït amb formigó armat i cobert en origen per un túmul de terra de més de dos metres d’alçada, estava preparat per suportar l’impacte directe d’una bomba de fins a cent kilograms. Consta de dues entrades, connectades a través d’un passadís i la seva superfície és de 548,67 metres quadrats construïts, dels quals 357,86 són útils per tal de donar protecció a unes set-centes persones. Aquest va ser l’únic refugi de la ciutat que disposava de llum elèctrica.

El refugi antiaeri està situat sota terra. Per accedir-hi hi havia un total de dues escales (actualment només s’hi pot entrar per una d’elles). En el seu interior hi ha un passadís que comunica amb un total de 10 sales. Totes les sales estan connectades les unes amb les altres, ja que en cas d’esfrondrament cada habitació disposava de diverses sortides per poder evacuar la població. En el refugi hi havia llums elèctrics i un total de 27 tubs de ventilació. Per aconseguir que fos més segur la superfície va ser coberta amb un túmul de terra d’aproximadament dos metres d’alçada.

Actualment aquest espai forma part dels espais de memòria de la Guerra Civil i l’exili. A Girona també existeixen el refugi de la Plaça del Carril (Plaça Poeta Marquina) i el de les Bernardes, actualment no són visitables.

Visita Virtual al Refugi Antiaeri del jardí de la Infància

Clicar imatge per veure la visita virtual.