No estás sola: La lluita contra La Manada, un documental imprescindible sobre el coratge i la resiliència
No estás sola: La lluita contra La Manada
En un món on les injustícies sovint queden amagades sota el pes de les tradicions i les estructures de poder, sorgeixen històries que necessiten ser explicades, no només per recordar-nos els horrors que moltes dones han hagut d’enfrontar, sinó també per celebrar l’esperit inquebrantable de la lluita per la justícia i la igualtat. Una d’aquestes històries és la que narra el documental “No estás sola: La lluita contra La Manada“, que va estrenar fa pocs dies per Netflix.
Aquesta obra, dirigida per Almudena Carracedo i Robert Bahar, es submergeix en un dels casos més emblemàtics i dolorosos: la violació col·lectiva d’una jove durant les festes de San Fermín de 2016 per part d’un grup d’homes coneguts com “La Manada“. A través d’un treball de més de tres anys i mig, els cineastes han reunit testimonis claus, materials d’arxiu i les veus de les víctimes per oferir-nos una mirada íntima i profunda al cas i als esdeveniments que el van envoltar.
La importància d’aquest documental rau no només en la narració dels fets, sinó en la manera com posa de manifest la necessitat d’una revolució social i legal davant la violència de gènere. “No estás sola” ens recorda que els agressors no són monstres aïllats, sinó productes d’una societat que encara amaga i perpetua el masclisme en els seus fonaments més bàsics.
La reacció social que va seguir al cas de La Manada, amb manifestacions massives i la creació del primer #MeToo espanyol, va marcar un abans i un després en la consciència col·lectiva del país. Aquest documental capta aquest moment històric, mostrant no només la unitat i força del moviment feminista, sinó també les veus contràries que, desafortunadament, encara ressonen en la societat.
“No estás sola: La lluita contra La Manada” és un homenatge a totes aquelles dones que han alçat la veu, un recordatori que no estan soles en aquesta lluita. Alhora, serveix com a crida a la reflexió sobre les estructures de poder, la justícia i la igualtat, convidant-nos a tots a ser part activa d’un canvi necessari.
Després de veure aquest documental, és possible que et quedis amb un sentiment d’inquietud per la realitat que narra, però també amb una motivació renovada per lluitar contra les desigualtats de gènere. En una setmana que es celebra el 8 de març, obres com aquesta són fonamentals per entendre els desafiaments que encara enfrontem i per recordar-nos que, junts, podem superar-los. “No estás sola” és, sens dubte, un visionat obligatori per a tots aquells que creuen en un món més just i igualitari.
SI sense entendré ni tenir respostes, em sorgeix una inquietud… Com eduquem les nostres filles perquè estiguin preparades per enfrontar-se a qualsevol desafiament? I com ho fem amb els nostres fills? Aspiro a que no donin per norma el que no ho és i que desenvolupin la capacitat de reconèixer el que és incorrecte.