Restauració de la col·lecció del Gabinet de Curiositats de Can Bolòs a Olot

Gabinet de Curiositats de Can Bolòs

Restauració de la col·lecció científica del Gabinet de Curiositats de Can Bolòs

El 2024 ha marcat l’inici d’un ambiciós projecte de restauració de la col·lecció científica del Gabinet de Curiositats de Can Bolòs, situat a Olot. Aquesta col·lecció, que compta amb 14.635 peces, data del segle XVIII i inclou un ampli ventall d’exemplars de disciplines com la botànica, paleontologia, zoologia, arqueologia i numismàtica, entre altres. Es tracta d’un patrimoni singular i valuós, ja que és l’únic gabinet de curiositats d’Europa que es conserva íntegre dins la casa on es va crear.

El Museu de la Garrotxa és l’encarregat de dur a terme les tasques de restauració, amb l’objectiu de documentar, inventariar i retornar les peces a la seva ubicació original dins la Casa Bolòs, per ser exposades novament al públic.

Fases del projecte

El projecte de restauració no és fruit d’un procés immediat, sinó que ha seguit diverses fases al llarg dels darrers anys. Les primeres converses van començar el 2018, impulsades per la família Bolòs i l’Institut Botànic de Barcelona, amb la intenció de preservar i estudiar la col·lecció. En aquesta primera etapa, l’Institut Botànic va finançar una conservació preventiva d’alguns documents, dibuixos i llibres, mentre que també es va fer càrrec de la custòdia de l’antic herbari de Can Bolòs.

L’any 2022, es va reactivar el projecte i es va presentar el “Projecte de restauració, inventari i documentació de la col·lecció científica de Can Bolòs”, que estableix un cronograma per a la restauració de les peces, així com el cost total de l’operació. Durant el 2023, es va procedir a fotografiar la col·lecció in situ, es va fer un inventari complet i es van retirar els llibres del gabinet per iniciar la restauració del mobiliari. També es va traslladar el fons documental de la família Bolòs a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa per al seu tractament arxivístic.

El 2024 s’ha iniciat el procés de quarantena de la col·lecció en un frigorífic per evitar danys biològics. Posteriorment, les peces s’han traslladat al Museu dels Sants, on s’està duent a terme la conservació preventiva i la restauració seguint criteris de mínima intervenció, amb materials de qualitat i reversibles. En les properes setmanes, es preveu el sanejament dels espais del gabinet per eliminar humitats, fongs i pols, així com la restauració dels murs amb pintures murals.

De cara al 2025, es contempla la finalització del procés amb la restauració del mobiliari, el trasllat de les peces ja restaurades i la seva reinstal·lació a Can Bolòs, amb un inventari detallat que permetrà oferir una nova lectura històrica i científica d’Olot.

Un tresor científic i patrimonial

Els Gabinets de Curiositats, populars durant els segles XVIII i XIX, eren espais privats on s’exhibien objectes únics per la seva raresa o valor científic. El Gabinet de Can Bolòs es va començar a formar a finals del segle XVIII, amb l’arribada a Olot del farmacèutic Francesc de Bolòs, qui va ser el fundador d’aquesta col·lecció. Amb el pas de les generacions, la col·lecció es va anar ampliant fins a arribar a les més de 14.000 peces actuals.

El que fa única aquesta col·lecció és que ha romàs intacta dins la mateixa casa on es va crear, a diferència d’altres col·leccions europees, que van acabar dissoltes en museus reials o universitaris.

Francesc Bolòs i la Casa Bolòs

La Casa Bolòs, una de les residències senyorials més antigues d’Olot, és testimoni d’una història que es remunta al segle XIII, amb la família Bolòs documentada des de l’any 1293. El farmacèutic Francesc Bolòs i Germà, nascut al segle XVIII, va ser una figura destacada tant en l’àmbit científic com cultural. Va rebre el títol de farmacèutic a Barcelona el 1796 i va continuar la tradició familiar a la farmàcia d’Olot.

Francesc Bolòs va ser també un pioner en la història natural catalana, destacant pels seus estudis sobre la flora i fauna d’Olot, així com per la creació del primer llibre sobre els volcans de la regió. El gabinet de la seva col·lecció va ser un dels primers museus de Catalunya, situat a la planta superior de la casa familiar, i ara, gràcies a aquest projecte, la seva col·lecció científica podrà seguir contribuint al coneixement de les ciències naturals.

Amb aquest procés de restauració, la Casa Bolòs i el seu gabinet de curiositats recuperaran la seva esplendor original, permetent als visitants endinsar-se en la història científica d’Olot i dels seus entorns naturals.