Canvi de temps de cara al cap de setmana ☔
A partir de divendres hi haurà un canvi de temps que comportarà precipitació extensa, intensa i localment molt abundant, un descens notable de la temperatura i una entrada de vent del nord
El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’arribada d’una pertorbació de cara a divendres que, després d’uns dies de temperatura elevada, donarà lloc a un canvi destacable de la situació meteorològica. Comportarà precipitació extensa i intensa, un descens notable de la temperatura i una entrada de vent del nord.
La predicció indica que entre divendres i dissabte ens creuarà un sistema frontal que deixarà precipitació a tot el territori. A partir d’aleshores encara hi haurà inestabilitat, i juntament amb l’entrada de vent del nord, donarà lloc a xàfecs més dispersos al Pirineu, Prepirineu i nord-est.
El pas del front deixarà precipitació localment d’intensitat forta, sovint acompanyada de tempesta i pedra, i puntualment podrà donar lloc a fenòmens de temps violent. Posteriorment els xàfecs encara podran ser localment d’intensitat forta al quadrant nord-est.
Al llarg de l’episodi es podran acumular entorn de 80 mm de precipitació a punts de muntanya.
A més, el pas del front comportarà l’entrada de vent del nord que provocarà una davallada notable de la temperatura, assolint valors per sota del que correspondria per l’època de l’any. Si agafem com a referència la temperatura a uns 1500 metres d’altitud (850 hPa), respecte als dies previs, el canvi serà notable: a la vertical de Barcelona dijous hi haurà uns 20 ºC, mentre que dissabte haurà baixat fins als 10 ºC. L’evolució de la temperatura a 850 hPa és un bon indicador del comportament d’aquesta mateixa variable en superfície, però no hi ha una correlació directa entre elles, ja que també depèn d’altres factors meteorològics.
Aquesta davallada de la temperatura provocarà un descens de la cota de neu, essent baixa per un mes d’agost i situant-se al voltant dels 2400 metres de cara a dissabte.
L’entrada de vent del nord portarà ratxes fortes als cims del Pirineu, l’Alt Empordà i les terres de l’Ebre i, conseqüentment, una alteració marítima a la Costa Brava, amb onades màximes que podrien superar els 2,5 metres d’alçada.
Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que la setmana vinent es mantindrà l’entrada de vent del nord, amb possibilitat de precipitació a la cara nord del Pirineu i a punts del litoral i el prelitoral central. I, malgrat que la temperatura tendirà a recuperar-se, no es preveuen calorades com la d’aquests dies.
Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un preavís per intensitat de pluja.