Museu dels Volcans

museu dels volcans

Museu dels Volcans

Museu dels Volcans de la Garrotxa

El Museu dels Volcans √©s la secci√≥ de Ci√®ncies Naturals del Museu de la Garrotxa i es troba situat a l’interior del Parc Nou a¬† la Torre Castanys.

L’exposició permanent del Museu dels Volcans se centra en la presentació del medi físic de la Garrotxa incidint, d’una banda, en els fenòmens sísmics i vulcanològics i, de l’altra, en els principals ecosistemes de la comarca.

En el primer àmbit descobrim l’origen i el funcionament dels terratrèmols i volcans, l’activitat sísmica de la comarca i el vulcanisme de la Garrotxa a través de l’estudi dels seus principals volcans. Un audiovisual de vuit minuts de durada ens apropa a l’activitat sísmica i volcànica de la zona, simulant els forts terratrèmols que va patir Olot durant el segle XV, mentre que un programa interactiu ens permet descobrir, a través de pantalles tàctils, les principals característiques dels  volcans, les parts en què es divideixen, els diferents tipus d’erupcions, conceptes bàsics de vulcanologia o el vulcanisme de la Garrotxa.

La segona part del Museu ens apropa, a partir de diorames gr√†fics, als diferents ecosistemes de la Garrotxa: boscos de ribera, fagedes, rouredes, alzinars, prats, plan√ļries,‚Ķ habitats per una gran varietat d‚Äôesp√®cies animals i vegetals. La suma dels diferents factors geol√≤gics, biogeogr√†fics i clim√†tics fa que la vegetaci√≥ de la regi√≥ sigui d‚Äôuna varietat extraordin√†ria: s‚Äôhi troben m√©s de 1.400¬† esp√®cies de plantes superiors, i algunes tenen aqu√≠ l‚Äô√ļnica poblaci√≥ mundial.

El  magn√≠fic  Jard√≠ Bot√†nic de Vegetaci√≥ Natural Olotina que rodeja l‚Äôedifici se‚Äôns presenta com una sala m√©s del Museu, ja que acull una vintena de varietats d‚Äôarbres i un centenar de plantes diferents, que configuren una comunitat vegetal rica i sorprenent. En destaca especialment la roureda de roure p√®nol, declarada Arbreda monumental per la Generalitat, on es poden veure exemplars de m√©s de 250 anys i 25 metres d‚Äôal√ßada.

La visita del jardí botànic és lliure: un itinerari senyalitzat ens permet conèixer la roureda de roure pènol i una gran diversitat d’espècies arbòries, arbustives i herbàcies característiques de la comarca.
A banda del Jardí Botànic, completen el recinte del Parc Nou quatre altres espais:

 • El jard√≠ de plantes medicinals, amb una mostra de les plantes medicinals ‚Äďtant silvestres com cultivades- emprades pels garrotxins al llarg de la hist√≤ria.
 • L‚Äôespai hort√≠cola de Mas Turut, amb una vuitantena d‚Äôhorts que es cedeixen a persones que vulguin conrear els seus propis aliments.
 • L‚Äôestaci√≥ meteorol√≤gica, en funcionament des de l‚Äôany 1988, que forma part de les diferents xarxes oficials d‚Äôobservadors meteorol√≤gics. Inclou bar√≤metre de mercuri, barotermohigr√≤graf, penell i anem√≤metre amb indicadors, term√≤metre de m√†xima i m√≠nima, higr√≤metre, pluvi√≤metre i pluvi√≤graf; el visitant pot veure els diferents aparells i llegir informaci√≥ sobre com funcionen.
 • Aix√≠ mateix, trobem al Parc Nou una √†mplia √†rea dedicada al lleure, formada per prats de gespa i arbres, una font i dos estanyets.

Horaris del Museu dels Volcans

 • Feiners: ¬†de 10 a 13 h i de 15 a 18 h
 • Dissabtes: de 10 a 14 h i de 15 a 18 h
 • Diumenges i festius: de 10 a 14 h
 • Dilluns tancat

Preus del Museu dels Volcans

 • Preu: 3 ‚ā¨
 • Reduccions: per a jubilats, grups organitzats i fam√≠lies nombroses.
 • Gratu√Įt: per a estudiants, Carnet Jove i aturats.

On està el museu?

Parc Nou. Torre Castanys.

Av. de Santa Coloma, 47. Olot, Girona

Tel. 972 266 762

[+] Informació