Museu dels Volcans

museu dels volcans

Museu dels Volcans

Museu dels Volcans de la Garrotxa

ACTUALMENT AQUEST MUSEU NO EXISTEIX! L’HA SUBSTITUĂŹT L’ESPAI CRĂ€TER. Un nou museu amb mapatges, pantalles tĂ ctils, realitat virtual, 3D, experiències immersives, audiovisuals…

març 2022.

El Museu dels Volcans Ă©s la secciĂł de Ciències Naturals del Museu de la Garrotxa i es troba situat a l’interior del Parc Nou a  la Torre Castanys.

L’exposició permanent del Museu dels Volcans se centra en la presentació del medi físic de la Garrotxa incidint, d’una banda, en els fenòmens sísmics i vulcanològics i, de l’altra, en els principals ecosistemes de la comarca.

En el primer Ă mbit descobrim l’origen i el funcionament dels terratrèmols i volcans, l’activitat sĂ­smica de la comarca i el vulcanisme de la Garrotxa a travĂ©s de l’estudi dels seus principals volcans. Un audiovisual de vuit minuts de durada ens apropa a l’activitat sĂ­smica i volcĂ nica de la zona, simulant els forts terratrèmols que va patir Olot durant el segle XV, mentre que un programa interactiu ens permet descobrir, a travĂ©s de pantalles tĂ ctils, les principals caracterĂ­stiques dels  volcans, les parts en què es divideixen, els diferents tipus d’erupcions, conceptes bĂ sics de vulcanologia o el vulcanisme de la Garrotxa.

La segona part del Museu ens apropa, a partir de diorames grĂ fics, als diferents ecosistemes de la Garrotxa: boscos de ribera, fagedes, rouredes, alzinars, prats, planĂşries,… habitats per una gran varietat d’espècies animals i vegetals. La suma dels diferents factors geològics, biogeogrĂ fics i climĂ tics fa que la vegetaciĂł de la regiĂł sigui d’una varietat extraordinĂ ria: s’hi troben mĂ©s de 1.400  espècies de plantes superiors, i algunes tenen aquĂ­ l’única poblaciĂł mundial.

El  magnĂ­fic  JardĂ­ BotĂ nic de VegetaciĂł Natural Olotina que rodeja l’edifici se’ns presenta com una sala mĂ©s del Museu, ja que acull una vintena de varietats d’arbres i un centenar de plantes diferents, que configuren una comunitat vegetal rica i sorprenent. En destaca especialment la roureda de roure pènol, declarada Arbreda monumental per la Generalitat, on es poden veure exemplars de mĂ©s de 250 anys i 25 metres d’alçada.

La visita del jardí botànic és lliure: un itinerari senyalitzat ens permet conèixer la roureda de roure pènol i una gran diversitat d’espècies arbòries, arbustives i herbàcies característiques de la comarca.
A banda del JardĂ­ BotĂ nic, completen el recinte del Parc Nou quatre altres espais:

 • El jardĂ­ de plantes medicinals, amb una mostra de les plantes medicinals –tant silvestres com cultivades- emprades pels garrotxins al llarg de la història.
 • L’espai hortĂ­cola de Mas Turut, amb una vuitantena d’horts que es cedeixen a persones que vulguin conrear els seus propis aliments.
 • L’estaciĂł meteorològica, en funcionament des de l’any 1988, que forma part de les diferents xarxes oficials d’observadors meteorològics. Inclou baròmetre de mercuri, barotermohigrògraf, penell i anemòmetre amb indicadors, termòmetre de mĂ xima i mĂ­nima, higròmetre, pluviòmetre i pluviògraf; el visitant pot veure els diferents aparells i llegir informaciĂł sobre com funcionen.
 • AixĂ­ mateix, trobem al Parc Nou una Ă mplia Ă rea dedicada al lleure, formada per prats de gespa i arbres, una font i dos estanyets.

Horaris del Museu dels Volcans

 • Feiners:  de 10 a 13 h i de 15 a 18 h
 • Dissabtes: de 10 a 14 h i de 15 a 18 h
 • Diumenges i festius: de 10 a 14 h
 • Dilluns tancat

Preus del Museu dels Volcans

 • Preu: 3 €
 • Reduccions: per a jubilats, grups organitzats i famĂ­lies nombroses.
 • GratuĂŻt: per a estudiants, Carnet Jove i aturats.

On estĂ  el museu?

Parc Nou. Torre Castanys.

Av. de Santa Coloma, 47. Olot, Girona

Tel. 972 266 762

[+] InformaciĂł