Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

aiguamolls de l'emporda

Imagina’t que estàs passejant pel bell mig del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, amb els teus prismàtics a la mà, sentint la suau brisa del Mediterrani en la teva cara. De sobte, observes un xarrasclet que vola ràpidament a prop teu. És un moment emocionant, ja que no és una espècie que vegis cada dia. Així és com es senten els amants de l’observació d’aus quan visiten aquest parc natural.

Amb prop de 300 espècies diferents d’aus, incloent-ne 90 que es reprodueixen a la zona, els Aiguamolls de l’Empordà són un lloc de visita obligada per als amants de l’ornitologia. A la primavera, quan les fortes ratxes de tramuntana fan impossible el pas pel Pirineu, aquest espai es converteix en un lloc de repòs i refugi per a molts ocells migratoris. L’hivern també és una època excel·lent per veure grans concentracions d’avifauna.

Amb trenta punts d’observació disseminats pel seu territori, el parc natural ofereix una gran varietat de llocs des d’on observar les aus. Des d’aguaits a recer o observatoris fins a torretes d’observació, hi ha moltes opcions per als visitants.

A més de les espècies migratòries, també es poden veure altres espècies d’interès al llarg de l’any, com l’oreneta cuarogenca, la fredeluga, la polla blava i el mateix xarrasclet que t’ha sobtat a tu. Els Aiguamolls de l’Empordà són un espai ric en fauna, i la seva biodiversitat fa que sigui un lloc molt interessant per als amants de la natura i de les aus en particular.

La biodiversitat del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà: Descobreix la riquesa natural de l’Empordà

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, un dels més importants de Catalunya, va ser creat el 28 d’octubre de 1983 amb l’objectiu de preservar aquesta zona humida de gran riquesa natural i cultural. Situat a la plana empordanesa entre les desembocadures dels rius Fluvià i Muga, el parc natural s’estén per una àrea caracteritzada per cursos fluvials, antigues desembocadures de rius i sistemes de canalització i rec dels conreus que s’han donat en aquest lloc ric en aigua dolça. El parc natural està format per diferents estanys d’aigua dolça i dunes, que alberguen una àmplia varietat d’espècies d’aus migratòries, més de 330 espècies, i una flora característica de la zona.

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà és un espai natural protegit situat a la plana empordanesa, entre les desembocadures dels rius Fluvià i Muga. Aquesta àrea humida de més de 4.700 hectàrees és un dels llocs més importants de Catalunya per la seva biodiversitat i el seu patrimoni natural i cultural.

El parc natural està format per una àrea de marismes, estanys d’aigua dolça, rius, dunes i zones de cultiu, que alberguen una gran diversitat d’espècies vegetals i animals. A continuació, et presentem algunes de les espècies més representatives.

Una de les atraccions principals del parc natural són les guaites estratègicament disposades per no molestar els animals, que permeten als visitants una aproximació directa a la intimitat i el tarannà quotidià de tota mena d’ocells i mamífers que troben en aquest espai el seu millor hàbitat. Si busques una escapada a la natura, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà és sens dubte una opció a tenir en compte per a la teva propera aventura.

Els ocells

Una de les característiques més destacades del parc natural és la seva riquesa ornitològica. Els Aiguamolls de l’Empordà són una important zona de pas i hivernada per a moltes espècies d’ocells migratoris, i també alberga espècies residents i nidificants. Entre els ocells més representatius del parc natural hi ha l’ànec collverd, el flamenc, la cigonya negra, la gralla, la garsa, la polla d’aigua, el blauet i el martinet blanc, entre d’altres.

Guia-docells-dels-aiguamolls-de-lemporda

[+] Ocells dels Aiguamolls de l’Empordà

Els mamífers

A més dels ocells, el parc natural també és habitat per diferents espècies de mamífers com la geneta europea, el conill, la guineu, el visó europeu, la rata de l’aigua i el ratpenat ratolí, entre d’altres.

Els amfibis i rèptils

Els Aiguamolls de l’Empordà també són un hàbitat important per a diferents espècies d’amfibis i rèptils com la granota verda, la salamandra tigrada, la tortuga de rierol, la serp d’aigua, el gripau i la culebra d’aigua, entre altres.

Si vols descobrir la riquesa natural i cultural del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, no dubtis a visitar-lo i gaudir de tota la seva biodiversitat.

Plantes i Flora

Dins dels Aiguamolls es poden distingir tres zones de vegetació: els sorrals marins, la marjalenca i l’aigualosa. A la zona dels sorrals marins, trobem comunitats adaptades als sòls salins, com ara els salicornars, espatinars, jonqueres halòfiles i limònium donzell marí. La xarxa de recs i canals està ocupada principalment per canyissars; a les closes de l’interior hi ha herbassars de ciperàcies envoltades per oms o freixes de fulla petita. A la vora dels rius, podem trobar formacions de ribera com alberedes amb lliri fètid o salzedes de sarga. En les àrees aigualoses i les llacunes interiors, es poden trobar espècies rares de plantes, líquens, fongs i molses, que no es troben sovint a Catalunya.

aiguamolls de l'emporda

Guía dels Aiguamolls de l’Empordà

plano-guia-ca-es

Itineraris 

Cada itinerari disposa del seu track per fer el seguiment des de Google Maps.

Els itineraris 1 i 2, començant pel Cortalet, estan adaptats per a persones amb problemes de mobilitat, cadires de rodes i cotxet de bebès. Si la vostra cadira de rodes porta motor o és massa gran per passar per les portes, al Centre d’Informació us facilitaran la clau per obrir-les.

Normes i consells per a una visita respectuosa i responsable al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Si esteu pensant en visitar el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, us recomanem tenir en compte una sèrie de normes i consells per fer una visita respectuosa amb l’entorn i amb les espècies que hi habiten. Això us ajudarà a garantir la conservació d’aquest espai natural protegit per als visitants que el segueixin.

Recomanacions generals

Per fer una visita adequada al parc, és important que porteu l’equip adequat per al tipus d’itinerari que vulgueu fer. Recordeu que esteu en una zona humida i que les condicions meteorològiques poden canviar ràpidament, així que és important portar roba d’abric, impermeable, calçat adequat, protecció solar, repel·lent de mosquits i cartografia detallada.

També és important portar aigua potable en quantitat suficient, ja que les aigües de les fonts no estan tractades sanitàriament.

Si teniu pensat fer una excursió llarga, cal que mesureu les vostres forces i les del vostre grup i que penseu sempre en la tornada. Informeu-vos de les condicions meteorològiques i atengueu les indicacions del personal del parc.

Normes i pautes de comportament

El comportament dels visitants és clau per a la conservació dels ecosistemes i les espècies dels nostres parcs i paratges naturals. Per això, és imprescindible seguir una sèrie de normes i pautes de comportament:

  • Està prohibit circular amb vehicles motoritzats fora de les carreteres i pistes autoritzades. Cal evitar sorolls i velocitats excessives per no molestar la fauna.
  • Respecteu els itineraris senyalitzats i eviteu apartar-vos d’ells per no afectar les espècies que hi habiten.
  • Està totalment prohibit encendre foc, així que no feu foc en cap circumstància.
  • Respecteu la flora i la fauna del parc, no recolliu plantes ni cap tipus de mineral. És prohibit capturar o molestar els animals, excepte en els llocs autoritzats i amb els permisos oportuns.
  • Respecteu la propietat privada i no passeu per damunt dels camps de conreu ni malmeteu els cultius.
  • Cal que porteu els vostres animals de companyia lligats i que eviteu fer sorolls innecessaris que puguin destorbar la tranquil·litat del parc i la fauna.
  • Endueu-vos les deixalles i dipositeu-les als contenidors adients per no embrutar el paisatge.
  • Està prohibit l’acampada lliure, així que informeu-vos de les condicions establertes a cada espai. Respecteu els senyals informatius i la resta d’infraestructures del parc.

És important que tingueu present aquestes normes i pautes de comportament per tal de garantir la protecció i conservació dels ecosistemes i les espècies dels nostres parcs i paratges naturals.

aiguamolls de l'emporda

Una manera de treure més profit de la vostra visita és anar acompanyat d’un guia especialitzat. Aquests guies ofereixen una visió més completa i detallada dels ecosistemes, la flora i la fauna del parc, així com de la seva història i cultura.

Cal recordar que la protecció dels espais naturals no és només responsabilitat dels gestors del parc, sinó també dels visitants. Per tant, és essencial que tots plegats col·laborem en la preservació d’aquests espais, respectant les normes i pautes de comportament establertes i actuant amb responsabilitat i consciència ecològica.

Horari i dades del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Crta/ de Castelló d’Empúries a Sant Pere Pescador
17486 Castelló d’Empúries
Telf: 972 454 222

L’horari del centre de informació és:
Obert cada dia de 9h a 16h (hivern) i de 9h a 18,30h (estiu).

L’accés al Parc és gratuït, només es paga l’aparcament (5€). Per poder sortir amb el cotxe del parc, cal recollir el tiquet a dins del Cortalet. Quan el Cortalet està tancat, les barreres de l’aparcament estan obertes.