Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Per què és festa per Sant Esteve a Catalunya?

Quan arriba el 26 de desembre, el dia després de Nadal, les famílies catalanes tornen a seure a la taula, aquesta vegada amb els canelons de Sant Esteve com a protagonistes. Però, t’has preguntat mai per què aquest dia és festiu a Catalunya i no a altres parts de l’Estat espanyol? La resposta ens porta directament al passat medieval i a una tradició molt arrelada en els antics territoris de la Corona d’Aragó.

Un origen medieval: la necessitat de temps per reunir-se

La celebració de Sant Esteve com a dia festiu té els seus orígens en l’època medieval. En aquells temps, la geografia rural dificultava els desplaçaments entre les famílies que volien reunir-se per Nadal. En lloc d’intentar tornar a casa el mateix dia, s’establí una segona jornada festiva, especialment als territoris catalans. Això permetia que, després del gran dinar de Nadal, les famílies tinguessin temps suficient per viatjar o descansar abans de reprendre les seves activitats quotidianes.

Aquest costum es va convertir en tradició, i amb el pas dels segles, va quedar instaurat com a festa oficial en el calendari. Aquesta festivitat es manté encara avui a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, però no es comparteix a la resta de l’Estat espanyol, la qual cosa li dona un caràcter únic i distintiu.

Qui era Sant Esteve?

Sant Esteve, el protagonista del dia, és reconegut com el primer màrtir cristià. Segons la tradició, va ser un dels set diakes (diaca) triats pels apòstols per ajudar en les tasques comunitàries. Va morir lapidat a Jerusalem per la seva fe, i per això se celebra la seva festivitat immediatament després del dia de Nadal.

Full title: Saint Stephen.Artist: Carlo Crivelli.Date made: 1476.Source: http://www.nationalgalleryimages.co.uk/.Contact: picture.library@nationalgallery.co.uk..Copyright © The National Gallery, London

En el context català, però, el focus de la festa ha anat canviant amb el temps, i avui dia Sant Esteve es viu més com una extensió del Nadal, molt més lligada a les tradicions familiars i gastronòmiques.

Els canelons de Sant Esteve: un símbol d’aprofitament

Una de les tradicions més emblemàtiques d’aquest dia són els canelons. Aquesta costum sorgeix de la necessitat d’aprofitar les restes del dinar de Nadal. Amb les sobres del pollastre, el capó o la carn d’olla, es preparaven aquests deliciosos rotllets de pasta farcits que, amb el temps, s’han convertit en un plat icònic de la gastronomia catalana. Avui dia, moltes famílies encara respecten aquest ritual culinari, tot i que sovint els canelons es preparen de manera més elaborada o, simplement, s’encarreguen a la xarcuteria o es compren en el super.

Una tradició diferenciadora

La festivitat de Sant Esteve és, en essència, una expressió de la identitat catalana. En una societat on el Nadal és sinònim de reunió i germanor, aquest dia permet allargar les celebracions amb la tranquil·litat que requereixen les trobades familiars. A més, ressalta la singularitat cultural i històrica de Catalunya dins del conjunt de tradicions de l’Estat espanyol.

Tot i que l’origen de la festa és religiós, avui dia la festivitat de Sant Esteve es viu més com una jornada de descans i retrobament familiar. És un dia per gaudir de la companyia dels éssers estimats, sovint al voltant d’una taula, i per recuperar forces després del bullici del dia de Nadal.

Per tant, per què és festa per Sant Esteve?

La resposta és una combinació de pragmatisme medieval, tradició cultural i adaptació a les necessitats familiars. Aquesta festivitat ens recorda la importància de les arrels històriques i de com una necessitat pràctica d’altres temps ha esdevingut una tradició viva que encara celebrem avui amb orgull i alegria.

Amb una bona ració de canelons i l’esperit nadalenc encara viu, Sant Esteve és un dels dies més entranyables i representatius de les festes catalanes. Un dia per gaudir, recordar i preservar una tradició única.