Bluey: L’impacte dels Dibuixos Animats que enamoren a grans i petits

serie bluey

Bluey s’ha convertit en un fenomen mundial que ha captivat tant a nens com a adults amb les seves històries encantadores i les lliçons que comparteix. Aquesta sèrie d’animació australiana, creada per Joe Brumm i produïda per Ludo Studio, segueix les aventures de Bluey, una gosseta Blue Heeler, i la seva família. Però, per què Bluey ha aconseguit aquesta popularitat tan massiva? En aquest article detallarem els motius del seu èxit, explorarem la seva trama, personatges, i el significat cultural d’aquesta sèrie. A més, veurem per què Bluey és diferent de molts altres dibuixos animats per a infants. Si tens curiositat per saber més sobre aquest fenomen i l’impacte que està tenint arreu del món, segueix llegint.

Què és Bluey?

Bluey és una sèrie de dibuixos animats australiana destinada principalment a nens en edat preescolar, però que ha aconseguit una audiència més àmplia gràcies al seu atractiu universal. La protagonista és una gosseta de sis anys anomenada Bluey, que viu amb la seva família: el seu pare Bandit, la seva mare Chilli, i la seva germana petita Bingo. Cada episodi d’aquesta sèrie té una durada d’uns set minuts i se centra en jocs imaginatius que exploren temes com l’amistat, la família, la creativitat i el descobriment del món que ens envolta.

Personatges de Bluey

La sèrie Bluey és coneguda per tenir personatges ben desenvolupats que, més enllà de la protagonista, enriqueixen la història i ofereixen perspectives diverses sobre la família i les relacions. A continuació, explorarem els rols i característiques dels altres personatges principals de la sèrie:

Bluey: La Protagonista

Bluey és una gosseta entusiasta, creativa i plena d’energia. Amb la seva imaginació sense límits, Bluey lidera moltes aventures amb la seva família i amics, convertint la seva vida diària en una experiència enriquidora. Bluey és coneguda per la seva curiositat i la seva capacitat de transformar activitats quotidianes en jocs inoblidables, oferint als nens una manera de veure el món com un lloc ple de possibilitats.

Bingo (La Germana Petita)

Bingo és la germana de quatre anys de Bluey. És més tranquil·la i sensible que Bluey, i sovint actua com a contrapunt més calmat i afectuós a l’energia inesgotable de la seva germana gran. Bingo és molt imaginativa, i els seus jocs amb Bluey solen reflectir la complicitat i l’amor que existeix entre les dues germanes. La seva personalitat més introspectiva també ajuda a donar a la sèrie moments de tendresa, on es veuen les seves pors i la manera en què la seva família la consola i la fa sentir segura.

Chilli (La Mare)

Chilli, la mare de Bluey i Bingo, treballa fora de casa en seguretat aeroportuària i és una mare molt afectuosa que equilibra les seves responsabilitats professionals amb la seva dedicació familiar. És sovint qui aporta una perspectiva més serena i racional, ajudant a gestionar les emocions de les nenes, especialment en situacions més complicades o quan alguna cosa no surt com elles esperaven. A diferència de Bandit, que és més físic en els jocs, Chilli sovint té moments més reflexius amb les nenes, ajudant-les a entendre les seves emocions i a trobar solucions. També encoratja la independència de Bluey i Bingo, fomentant la confiança en si mateixes.

Bandit (El Pare)

Bandit és el pare de Bluey i Bingo. Com arqueòleg de professió, és representat sovint jugant amb les seves filles i implicant-se en les seves activitats de manera molt creativa. És un pare dedicat que no té por de fer el ridícul o d’entrar en el món imaginatiu de les seves filles. La seva implicació en el joc actiu amb les nenes el converteix en un model patern allunyat dels estereotips tradicionals, mostrant un equilibri saludable entre treball i vida familiar. Els seus moments còmics i la seva naturalesa juganera fan que sigui un dels personatges més estimats pels espectadors.

Les feines de la mare i el pare d’en Bluey i Bingo no son casualitat, el pare, Bandit, treballa com a arqueòleg, i la mare, Chilli, treballa en seguretat aeroportuària. Els creadors de la sèrie van escollir aquestes professions de manera intencionada, fent una picada d’ullet a les habilitats naturals dels gossos: Bandit “excava ossos”, com un arqueòleg, mentre que Chilli treballa en un rol similar a un “gos detector”, fent ús de la seva capacitat per olorar en la seguretat dels aeroports. 😛

Nana Heeler (L’Àvia)

Nana Heeler és la mare de Bandit i Rad, i sovint apareix cuidant de les seves netes. És una àvia molt involucrada i juganera, amb un gran amor per les seves nétes, sempre disposada a fer-les riure o ajudar en les seves aventures. Nana sovint representa el paper d’una persona gran amb qui els infants es poden sentir molt còmodes, i el seu paper dins de la sèrie és crucial per reforçar el valor de les relacions intergeneracionals.

Uncle Stripe (L’Oncle)

Uncle Stripe és el germà de Bandit i pare de Muffin i Socks. És una figura important a la família Heeler i apareix sovint en els episodis dedicats a les reunions familiars o quan hi ha alguna celebració. Té una actitud relaxada i sovint es veu desbordat pels comportaments més imprevisibles de les seves filles, Muffin i Socks. És una figura que, com Bandit, fa el possible per ser un pare afectuós, malgrat les travessures dels seus fills.

Muffin i Socks (Les Cosines)

Muffin és la cosina de Bluey i Bingo, filla d’Uncle Stripe. Muffin és una gosseta de tres anys que sovint actua amb una mica de capritx i voluntat pròpia, cosa que porta moments còmics a la sèrie. La seva personalitat impulsiva es combina amb la innocència d’una nena petita que encara està aprenent a gestionar les seves emocions i comportaments. Socks, la germana petita de Muffin, és encara un bebè, i les seves aparicions solen ser adorables, amb una interacció més limitada però que sempre genera rialles entre els altres personatges.

Rad Heeler (L’Oncle Rad)

Rad, el germà gran de Bandit i Stripe, té una personalitat més “cool” i aventurera. És un personatge carismàtic que apareix en algunes ocasions especials i sovint crea una connexió diferent amb Bluey i Bingo, oferint una altra perspectiva d’adult sense ser tan paternalista. La seva relació amb Frisky, la millor amiga de Chilli, també aporta un toc romàntic a la sèrie.

Frisky (Amiga de la Família)

Frisky és la millor amiga de Chilli i fa algunes aparicions en la sèrie, destacant per la seva personalitat dolça i la seva relació amb l’Oncle Rad. Aporta una figura femenina jove que, sense ser membre directa de la família, forma part de l’entorn proper de les nenes, mostrant la importància de les xarxes de suport més enllà del nucli familiar.

Els personatges de Bluey són una barreja d’energies, temperaments i rols familiars que reflecteixen una diversitat d’experiències i perspectives. Cada personatge aporta alguna cosa única a les històries i ensenya diferents valors, ja sigui a través del joc, la comprensió, o la proximitat emocional. Aquesta representació diversa és una de les raons principals per les quals Bluey ha connectat tant amb els infants com amb els adults, oferint models positius i situacions amb què moltes famílies es poden identificar.

Valors i Lliçons de Bluey

Una de les característiques que fa que Bluey sigui especial és la seva capacitat per ensenyar lliçons importants de manera subtil i accessible per als nens. Cadascun dels episodis sol contenir un missatge que promou valors com la cooperació, la resiliència, la creativitat, o la importància de la família. A més, també reflecteix situacions quotidianes amb les quals tant nens com pares es poden identificar.

Foment de la Creativitat i el Joc

El joc imaginatiu és el centre de gairebé totes les històries de Bluey. La sèrie destaca la importància del joc no estructurat per al desenvolupament dels nens, mostrant com el joc pot ser una eina per aprendre sobre les emocions, el treball en equip, i la resolució de problemes.

Equilibri entre Treball i Família

Els pares de Bluey, Bandit i Chilli, són un gran exemple d’equilibri entre vida laboral i familiar. Els episodis sovint mostren com Bandit i Chilli aconsegueixen trobar temps per a les seves filles malgrat les seves ocupacions, i com el temps de qualitat és fonamental per al desenvolupament emocional dels infants.

Per què Bluey és Diferent dels Altres Dibuixos Animats?

Bluey és molt diferent de moltes altres sèries infantils per diverses raons. En primer lloc, és una sèrie que no només se centra en entretenir, sinó que també intenta oferir un contingut significatiu per als nens i els seus pares. Els episodis tenen humor accessible per a totes les edats, amb referències que sovint faran riure tant als adults com als més petits.

Enfocament en la Realitat Familiar

Bluey reflecteix la realitat de moltes famílies modernes. No presenta una família idealitzada sinó una en què els pares poden estar cansats, els nens poden tenir rabietes, i les solucions als problemes són a vegades més pràctiques que perfectes. Això li dona un to autèntic i realista que atrau tant infants com adults.

Inclusió de Pares en el Joc

Un altre aspecte que diferencia Bluey és l’enfocament en la participació dels pares en els jocs dels nens. Sovint, veiem a Bandit i Chilli jugar activament amb Bluey i Bingo, trencant el mite que els pares només són figures autoritàries. Això fomenta un missatge positiu sobre la importància del temps compartit i de l’atenció en la criança.

L’Èxit Internacional de Bluey

Des del seu llançament, Bluey ha aconseguit una aclamació mundial i s’ha convertit en una de les sèries infantils més vistes a Austràlia i a altres països com els Estats Units i el Regne Unit. La seva popularitat ha portat a una àmplia gamma de marxandatge, llibres, i fins i tot espectacles en viu. Bluey ha rebut diversos premis, incloent-hi l’International Emmy Award per a la millor sèrie infantil, un reconeixement que només reafirma l’alt nivell de qualitat i l’impacte de la sèrie.

Per què Bluey Connecta Amb Tothom?

Bluey ha aconseguit connectar amb una àmplia audiència perquè presenta valors universals de manera accessible i honesta. Els temes de la família, la imaginació, i la diversió són comuns a tots els contextos culturals. Els episodis tenen la capacitat de fer reflexionar als adults sobre la seva manera de relacionar-se amb els fills, mentre que, per als nens, Bluey és una invitació a explorar el món a través del joc.

A casa ens agrada molt! 😍

Una Curiositat Interessant sobre Bluey

Sabies que Disney només va comprar els drets d’emissió de Bluey i no els de marxandatge? Quan Disney va adquirir Bluey per emetre-la en la seva plataforma Disney+, només va adquirir els drets de transmissió, sense imaginar que la sèrie es convertiria en un èxit mundial. Això significa que, malgrat l’enorme popularitat de Bluey, Disney no té el control sobre la venda de productes de marxandatge relacionats amb la sèrie, ni pot vendre articles de Bluey als seus parcs temàtics. Aquest fet s’ha convertit en una curiositat fascinant, ja que la demanda per productes de Bluey és molt alta, i la incapacitat de Disney de beneficiar-se de la venda d’aquests articles és una oportunitat perduda per a l’empresa. Així, tot i ser la plataforma que emet la sèrie als Estats Units, Disney no en controla l’aspecte comercial, cosa que resulta força inusual en l’àmbit de les franquícies infantils.

Bluey és un dels programes més populars a Disney+, arribant a liderar la classificació dels programes adquirits i a ocupar el primer lloc en la llista general de visualitzacions per a la setmana del 15 al 21 de gener de 2024. Durant aquest període, Bluey va aconseguir ser el programa més vist a totes les plataformes de streaming, acumulant 1.502 milions de minuts visualitzats. Això la va situar per sobre de sèries molt populars com “El Jove Sheldon” (1.156 milions de minuts) i “Anatomia Grey’s” (1.088 milions de minuts)​

Aquest nivell de visualització posiciona Bluey com una de les sèries més importants de Disney+, demostrant que la seva popularitat no només està limitada als més petits, sinó que també té un gran èxit entre les famílies en general.

Bluey és molt més que un simple dibuix animat: és una celebració del joc, de la família, i de la creativitat. La sèrie ofereix lliçons de vida per a nens i adults, destacant la importància de la imaginació, la col·laboració i el temps de qualitat amb els éssers estimats. Amb els seus personatges encantadors i situacions amb què tothom es pot identificar, Bluey s’ha consolidat com una de les sèries infantils més estimades i importants del nostre temps.

Un dels capítols que més ens va agradar:

En la web oficial podeu trobar moltes coses, dibuixos per pintar…